måndag 30 december 2013

Divergent av Veronica Roth

Divergent lånade jag från bibblan lite på vinst och förlust just bara för att jag sett den flimra förbi lite här och var. Divergent är första delen av tre och är en dystopi. Handlingen utspelar sig i Chicago som i framtiden har blivit indelad i fem olika falanger. Dessa falanger kallas för De ärliga, De tappra. De lärda, De fridfulla och De osjälviska. Människorna som tillhör vardera falang ska enbart ha det personlighetsdrag som falangens namn beskriver och sedan leva därefter i hela sitt liv. Klarar man inte av att leva upp till någon av falangerna blir man falanglös, något som innebär att stå utanför samhället totalt. När ungdomarna blir 16 år ska de välja vilken falang de vill tillhöra för alltid och därmed väljer de även exakt hur de vill leva sitt liv. För huvudpersonen Beatrice är det dags att göra detta svåra val. Hon är född i De osjälviska men känner inte alls att hon kan leva upp till falangens krav på total osjälviskhet. Ska Beatrice välja att lämna, och att svika, sin familj för alltid eller ska hon stanna kvar och leva ett liv hon själv inte tror på?

Jag har nästan lust att göra som Gert Fylking och ropa: "Äntligen!". För här har vi äntligen en hjältinna som faktiskt klarar av att vara helt självständig. Både i "Hungerspelen", Carrie Ryans trilogi och inte minst Twilight är tjejerna visserligen starka men de klarar ändå inte riktigt av att ta sig fram i världen utan att ett förhållande styr deras steg. Beatrice, eller Tris som hon senare kommer att kalla sig, blir visserligen betuttat i Four men klarar ändå av att sätta sig själv före det eventuella förhållandet. Tris är dessutom fysiskt stark och den anledning att hon är tjej gör inte att hon inte kan gå i närkamp med betydligt större killar. Hon övervinner sin rädslor och sätter sina behov först. Jag gillar henne skarpt!

Den värld Veronica Roth bygger upp är skrämmande just för att du bara har möjlighet att utveckla en enda av dina sidor. Vilken människa har bara en egenskap som hen vill leva för? Å andra sidan finns det säkert många människor som skulle må bra av ett mer uppdelat samhälle där man har en tydlig syssla som man ägnar sig åt.

Ja, det finns mycket att fundera på i Divergent. Dessutom är det oerhört spännande från början till slut. Jag ska få tag i del två Insurgent så fort jag bara kan. Jag hoppas att det bara blir bättre härifrån och att Veronica Roth håller ihop det ända till den tredje och avslutande delen, Allegiant.

Inga kommentarer: