lördag 5 februari 2011

Iskyla och skräck

Detta är första gången jag läser något av Dan Simmons. The Terror är en intensiv roman som håller läsaren i ett grepp från första sidan. Även när jag inte läste i boken var den svår att släppa med tanken. Det är en historisk roman uppblandad med skräck. Och det är inte bara skräck i form av ett otäckt, intelligent monster som dödar besättningen en efter en. Det är även skräcken i att sitta fast i ett islandskap där maten inte räcker till, där kläderna aldrig blir riktigt torra och näsor och tår förfryses om man stannar ute allt för länge utan att röra på sig.

Boken handlar om Frankling Expeditionen som 1845 ger sig på att segla till nordvästpassagen. Dock fryser de båda skeppen Erebus och Terror fast i isen där de försöker leva i väntan på att den korta sommaren ska komma. Men då besättningen inser att isen inte kommer att lätta och att matransoner, där stora delar blivit giftiga, inte kommer att räcka länge till tar kaptenerna det svåra beslutet att ge sig av till fots över mil av is och kyla, dragandes på båtar som de ska använda då de till slut når öppet vatten. Men hur många av männen kommer att överleva i det hårda klimatet och hur många kommer att bli offer för det odjur som förföljer dem?

Dan Simmons skapar genom gedigen efterforskning en underbar historisk roman. Genom bildspråket får jag ångest över den kyla och hunger som männen ombord på skeppen dagligen får utstå (det hjälper att läsa den här boken mitt i vintern. Varma sommarvindar är inte att föredra). Även Simmons berättarteknik är genial eftersom man får historien berättad för sig genom många olika besättningsmän. På så vis får man även en inblick i hela besättningen och hur den enskilde upplever livet ombord på Terror och Erebus. På så vis får Simmons mig att känna sympati för vissa människor och avsky för andra. The Terror är en tjock bok på 955 sidor. Dock ska man inte låta sig avskräckas av sidantalet eftersom det är en riktigt bra och spännande bok.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här låter ju väldigt intressant. Undrar om den inte ska få komma in på läslistan direkt. Mmm.. skräckis, islandskap, äventyr.

Det mörka tornet sa...

Exakt så kände jag när jag läste om The Terror första gången! Jag tror inte att du kommer bli besviken..:-)