måndag 30 april 2012

Två i ett

Jag kör två recensioner i en den här gången. Två böcker som inte är särskilt lika men har det gemensamt att de är ganska bra men på ett medelmåttigt sätt.

Egentligen hade jag inga större förväntningar på Peter Straubs Lost Boy Lost girl. För även om jag har tyckt om de samarbeten han har gjort med Stephen King så fastnade jag inte alls för hans egen bok Ghost Story. Lost Boy Lost gitl är dock lite enklare och har en lite mer direkt berättelse.

Bokens handling utspelar sig i alla fall runt ett förfallet gammalt hus. Ett hus där hemska händelser utspelats en gång i tiden och som kvarterets grannar gör sitt bästa för att inte se, inte prata om. En mor tar livet av sig helt utan anledning och ingen förstår att självmordet har samband med huset. Ganska snart försvinner även hennes tonårsson och när pojkens morbror anländer till staden börjar han snart ana att försvinnandet har något med det gamla huset att göra.

En lovande handling och större delen av boken tycker jag också har så många kvaliteter. (OBS OBS för spoilervarning) Tyvärr blir jag besviken på att det som kunde ha utvecklats till en väldigt läskig spökhistoria slutar i en kladdig kärleksroman där killen offrar sig för den döda tjejen. Sedan levde de lyckliga i alla sina dagar....Nej, gud. Slut på spoiler. Jag är inget för kärlekshistorier. Här ville jag ha mer spökerier, mindre Romeo och Julia. Måste nog säga att jag blev väldigt besviken på den vändningen!

The sick rose av Erin Kelley är en helt annan historia. Här finns inga spökerier utom huvudpersonernas egna hjärnspöken då.

Det är Louisa som snart fyller 40 och som större delen av sitt liv levt med minnena av sin stora kärlek som hon hade några intensiva månader med när hon var 18. De händelser som följde på romansen förföljer henne fortfarande och får henne att hålla sig mer eller mindre gömd från omvärlden. Paul är en 19-åring som inte kunnat ta sig ur den kvävande vänskapen av sin dominerande vän Daniel, Nu är han inblandad i ett brott där han måste välja om han ska förråda Daniel för att kunna komma undan både skulden och vänskapen. Paul är väldigt lik Louisas gamla pojkvän, något som gör att de inleder en romans. När lyckan börjar anas runt hörnet börjar de undra om de kanske kan få ett bra liv trots allt där de kan glömma sina respektive förflutna.

Återigen tycker jag boken är väldigt bra till viss del. När det handlar om Louisas och Pauls förlutna är jag fängslad. När de sedan träffas och det börjar handla om BIG LOVE igen så är jag inte lika imponerad. SPOILER Kom just att tänka på att slutet är ganska likt slutet i boken ovan. De älskande lever lyckliga i alla sin dagar, i döden. Slut på spoiler.

1 kommentar:

Bokomaten.. sa...

Ligger en utmaning till dig hos mig!=) Om du orkar förstås.=)

http://bokomaten.blogspot.se/2012/05/utmaning-i-kubik.html