lördag 27 oktober 2012

Feberflickan av Elisabeth Östnäs

Då har jag också läst denna bok som just nu hyllas så i bokbloggarna. Bland årets bästa svenska enligt många. Håller jag med? Till vissa delar gör jag det. Speciellt den första mörka, suggestiva delen av boken är otäck. När vi följer Lunas osaliga vandrande genom ett hus där man tidigt får veta att fadern och en kvinna som bara nämns som hon ligger döda. Luna är en person som jag inte känner mycket sympati för då hon är väldigt självcentrerad, gnällig och nästan lite ond. Äcklig är hon också som torkar blodsdroppar med klänningsfållen och tänker tillbaka på döda griskadaver som hon gladeligen gick och petade på under någon promenad. Ibland dyker osaliga andar upp i Lunas väg och oavsett om de är hjärnspöken eller riktiga odöda så hoppas jag på mer av den varan. Därför blir jag lite besviken när boken tar en vändning åt thriller-hållet och att stora delar av andra halvan består av tråkiga advokater och en rättegång. Är Luna skyldig eller inte? Tjaa, frågan är inte direkt oklar, det stora frågetecknet är bara varför?

Jag tycker inte att slutet eller förklaringen på vem den där hon egentligen kan vara är särskilt chockerande. Jag listade ut det ganska snabbt. Tyvärr har jag väldigt blandade känslor runt den här boken men läsvärd är den absolut!

4 kommentarer:

Sofia i Bokmilaskogen sa...

Jag gillade också den första delen bäst. Dock blev jag väldigt chockerad över att få reda på vem "hon" var. Hade inte alls tänkt mig på det sättet utan svalde det ursprungliga betet. =)

Det mörka tornet sa...

*Spoiler för den som inte har läst*

Det är ju roligare när man blir överraskad! Jag kände dock att det barkade åt det hållet när alla andra kallade henne för mor och inte styvmor och med tanke på hur labil Luna var. :-) Det jag gillade bäst med boken var helt klart det mörka och äckliga i början!

Pixie sa...

*spoiler alert!*

Jag måste hålla med om att även jag svalde betet om "hon". Att andra kallade henne mor tog jag bara för ett gammalmodigt sätt att tilltala den nya mamman så att säga. Älskar en sådan chilling twist och tyckte det var oerhört snyggt gjort.

Det mörka tornet sa...

*Spoiler igen*

Haha, jag kanske är för van vid twister av det här slaget och förväntar mig att det ska vara någon slags snurr på slutet. Det var inte bara det att de andra kallade Hon för mor utan att syrran ville att Luna skulle sluta att säga att detta inte var deras mamma och att poliserna sa att hon slutat prata med sin mor. Troligtvis hade de sagt styvmor om detta varit relationen. N