torsdag 15 november 2012

Jag såg henne i dag i receptionen av Anders Fager

Äntligen en roman av Anders Fager. Det var i hans novellsamling Svenska kulter och Samlade svenska kulter vi fick möte ett mörkare och hemskare Stockholm. I Jag såg henne i dag i receptionen vävs vissa delar från novellerna in i berättelsen. Kanske minns ni Fredman, den otäckingen? Här får vi en större inblick i hur hans liv började och hur han blev den han blev.

Bokens stora stjärna är dock Cornelia. Cornelia hittar sin mamma död vid gasspisen då hon bara är elva år gammal. Samtidigt börjar hon höra någon som viskar till henne, någon ond som vill bli insläppt i vår värld och göra Cornelia till sin drottning. Men Cornelia vill inte göra den viskande rösten till viljes. Inte ens då han har placerat sin son vid Cornelias sida som hennes enda nära vän och den som ska hjälpa till att övertala Cornelia till att börja öppna portar.

Cornelia börjar leva ett kringflackande liv där droger och fester är det enda som kan dämpa den viskande rösten. Hon letar efter likasinnade och utforskar även de krafter hon bär inom sig. Samtidigt tas vi med på en resa genom nutidshistorien. Det är händelser som även jag är uppväxt med. Musiken blandas med katastrofer. En slags tidslinje över de senaste 20 -30 åren kan man säga.

I sammanfattning är den här boken otroligt spännande och mörk. Det är ett snabbt berättartempo som aldrig får läsaren att tröttna utan istället sitter man som klistrat vid boken. Kommer Cornelia att kunna fly eller hittar hon ett sätt att kämpa mot de onda krafter som inget annat vill än att utnyttja henne?

2 kommentarer:

Ika sa...

Otroligt spännande? Det låter bra det. Jag gillade verkligen Svenska kulter så jag hoppades att den här skulle vara bra.

Jag går också omkring och hoppas att något i bokväg ska kunna skrämma mig. Tyvärr händer det sällan. Film är läskigt, men i böcker kan författarna vräka på hur mycket som helst utan att jag ryser det minsta. Det är lite tråkigt. Jag önskar att jag kunde bli lika rädd som jag blev när jag var 16 och läste The shining för första gången. Men det verkar vara omöjligt. Synd.

Det mörka tornet sa...

Jag känner som du! Det är inte så mycket i bokväg som skrämmer mig idag. Man får ta vara på stunderna då man lyckas hitta något verkligt läskigt! :-)