tisdag 5 mars 2013

Den sista utvägen av Karina Berg Johansson

Lite tjatigt börjar det bli att se dessa Twilight-inspirerade böcker. I Den sista utvägen finns visserligen inte en vampyr att finna men början andas ändå så mycket Twilight att den nästan är snodd rakt av.

Julie är en ensam ung tjej som blivit "övergiven" av sin mamma. Visserligen skulle Bellas mamma bara fara runt med sin snubbe medan Julies mamma är död. Men ändå.... Juli kommer mot sin vilja till en liten håla där hon genast blir ganska populär och ses som snygg i andras ögon. Men något är inte som det borde vara. Såklart.

Allt är skumt i Vägsände. Ingen vågar gå ut efter mörkrets inbrott. Inga svarar heller på några frågor och i skolan uppför sig alla minst sagt skumt. Men Julie kämpar på. Ställer nästan inga frågor och när saker börjar gå upp för henne accepterar hon det utan vidare. Igen utan att ställa några egentliga frågor eller ens reflektera över sakers natur

Jag blir grymt irriterad över att så mycket inte förklaras. Olyckan där Julies mamma dör är knappt omtalad. Hur Julies mamma lyckades ta sig från Vägsände får vi aldrig veta. Och hur mamman kunde träffas Julies pappa är ett mysterium. (SPOILER!!!! Hur kan en död person ens få barn egentligen? Borde vara biologiskt omöjligt? Och vad är Julie då? Halvöd????? SLUT PÅ SPOILER).

Julie är lite för naiv. Förklaringarna uteblir lite för mycket. Jag köper inte berättelsen alls kan man säga.

4 kommentarer:

Lingonhjärta sa...

Nä men tänk vad intressant hur olika man kan läsa:) Jag såg ingen alls koppling mellan den här och Twilight då jag tyckte jättemycket om den här och blir numera lite sur av Twilight-kopior. Sen tycker jag inte att hon är naiv utan stark och accepterande. Jag förstår helt däremot din fundering där du skrev i vittext men jag tror att det kommer en förklaring längre fram. Det kommer en fortsättning snart nämligen :)

Det mörka tornet sa...

Haha, ja jag läste din recension efter att jag skrivit min och undrade lite om vi läst samma bok?! Accepterande var hon absolut! Köpte allt rakt av liksom! Det var nog mycket det jag inte gillade för det kändes inte narurligt! Kommer det en tvåa kanske jag kan få de förklaringar jag saknar!! :-)

Helena sa...

Sv: Hej och tack så mycket! Vilken fin blogg du har! Det stämmer att jag hade en blogg på engelska förut, men nu sedan ett jag är den på svenska. Jag uppdaterar inte så ofta nu för tiden, för jag hinner inte riktigt med. Men det får bli bättring på den punkten snart...

Det mörka tornet sa...

Tack tack! :-) A, då hade jag fattat rätt iaf! Nej, det är svårt att hinna med när man jobbar och ni som renoverar och allt. Kanske lite trött nu också! ;)