onsdag 23 oktober 2013

Doctor Sleep av Stephen King

Egentligen är det så orättvist mot den här boken att ens försöka tycka något om den. The Shining är en klassiker av hög rang och dessutomen av världens bästa skräckromaner. Få böcker har skrämt mig så som The Shining har. Jag vet inte om det är dumdristighet eller dumhet som gjorde att Stephen King började skriva på en uppföljning till denna fantastiska bok. Det går inte att jämföra Doctor Sleep med The Shining. Det borde inte göras och självklart kan man inte låta bli att just jämföra dem. Som King själv säger i efterordet till Doctor Sleep så är det inte ens samme man som skrivit dessa två böcker. Då var King en alkoholiserad författare. Nu för tiden är han en nöjd, äldre man. Eller något sådant.

Doctor sleep
är inte ens i närheten så bra som The Shining och de delar som återkommer från The Shining gillar jag överhuvudtaget inte. Det är som de inte längre har någon substans utan är bara bleka kopior. Avskyr jag därmed den här boken? Första delen, då Dannie, driver runt i en ångestfylld rusdimma gillar jag till och med väldigt mycket. King har alltid varit bra att beskriva människor vid deras lägsta punkt i livet. Det nya, begåvade barnet Abra är också en intressant karaktär som kanske är den som gör den här boken. Dock är jag inte särskilt förtjust i det onda gänget som suger shiningen ur försvarslösa barn, The True Knot, gillar jag inte heller. De är ganska tråkiga faktiskt och inte är ett dugg skrämmande. Ledaren Rose känns mer tragisk än läskig och otäck. Men vad vet jag om det är exakt den känslan som King ville väcka hos mig?

Nej, någon ny The Shining är inte Doctor Sleep. Är den däremot läsvärd? Ja, det är ju trots allt Stephen King!

5 kommentarer:

Carro sa...

Jag har läst pinsamt lite av Stephen King, en novell eller två. Måste bli bättring! :)

Malin sa...

Hört flera som tyckt att detta inte var någon bra bok.
Undrar varför King ville göra en uppföljare? Borde ju ha varit en otrolig press på honom speciellt eftersom, som du säger, The Shining är en klassiker inom skräcklitteraturen.

Malin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Monika sa...

Förmodligen kommer jag ju att läsa den här boken, precis som jag läser allt annat av King, men jag kommer inte att ha så bråttom då :)

Det mörka tornet sa...

Carro: Ja, det håller jag med om! ;)

Malin: Ja, lite konstigt är det! Jag har nästan inte sett någon som lät den så är väldigt nyfiken på vad andra tycker!!

Monika: Klart! Man måste alltid läsa alla King. Du kanske har en annan uppfattning?!