onsdag 5 november 2014

Ring av Koji Suzuki

När den här boken blev amerikansk film var jag nog inte en enda skräckslagna personen i biosalongen. Sadako, flickan i brunnen med det långa håret för ansiktet, skrämde nästan vettet ur mig. Senare såg jag den japanska versionen som var mycket mer stillsam och inte alls lika skräckinjagande.

När jag fick veta att Ring ursprungligen var baserad på en bok var jag såklart tvungen att läsa den. Inte visste jag vad jag skulle förvänta mig och jag får väl säga att jag blev både besviken och överraskad på en och samma gång.

Ring handlar om journalisten, Asakawa, som får nys om att hans frus systerdotter och några vänner till henne, alla dött en konstig och likadan död precis samtidigt. Det de har gemensamt är att de alla befann sig i en liten stuga en vecka innan de dog. Asakawa bestämmer sig för att studera dödsfallen närmare och att ta reda på varför dessa ungdomar egentligen dog. Så han hyr exakt samma stuga som ungdomarna hyrt. Där hittar Asakawa en videofilm som visar de mest underliga bilder. När filmen är slut dyker en text upp som talar om att den som tittar på filmen kommer vara död inom en vecka. Det finns också ett sätt att hindra döden, detta är dock överspelat med en reklamfilm. Asakawa inser direkt att detta är på riktigt och börjar en kamp mot klockan för att förhindra sin egen död.

Ring är inte alls speciellt skrämmande. Egentligen är den ganska tystlåten och handlar främst om Asakawas ångest då han gör allt som står i hans makt för att undvika att dö ifrån sin familj. Dock är den en spännande historia som i slutet även blir lite skrämmande. Kanske skulle jag känt annorlunda om jag inte redan kände till historien. Eftersom det är denna första bok av tre som filmen är baserad på så hoppas jag att del två, Spiral, ska skrämma mig mer eftersom innehållet däri lär vara helt främmande för mig.

3 kommentarer:

Vargnatt sa...

Blir väldigt nyfiken på att läsa de här böckerna :) Den amerikanska filmversionen är också en film som skrämt vettet ur mig. Medan den japanska inte var lika hemsk.

Hanna sa...

Jag skräms av både den amerikanska och den japanska versionen, av olika anledningar. Den amerikanska är mer skräckinjagande men japaner har en förmåga att skrämmas på mer subtila sätt. Förvridna rörelsemönster är till exempel något jag tycker är riktigt obehagligt!
Jag blir lite sugen på att läsa böckerna.
Nej, jag blir riktigt sugen faktiskt :)

Det mörka tornet sa...

Håller med Hanna om att filmerna är skrämmande av olika anledningar! Störde mig rätt mycket på den amerikanske versionen efter att ha sett den japanska. Med tanke på hur mycket de lagt till. Jag menar, hästarna. Lite toooo mutch där!

Roligt att ha sugnat er!! :-)