lördag 14 mars 2015

Magikerna av Lev Grossman

Quentin går runt i den vanliga världen och känner att livet är allmänt hopplöst, grått och tråkigt. Det finns inte mycket som livar upp honom eller som gör livet värt att leva. Quentin är fortfarande rätt besatt av sin barndoms älsklingsböcker som handlar om det magiska landet Fillory. En dag hittar Quentin vägen till Brakebills som är en skola för blivande magiker. Där blir han antagen och känner att hans liv äntligen har hittat sin mening. Det var detta han föddes för. När åren går känner han dock fortfarande att något saknas och att det borde finnas något mer i livet, något större. Examen närmar sig med stormsteg och Quentin måste förberedas sig både för det oväntade som kommer att hända då samt vad han ska göra efter Brakebills.

Jovisst, är det Harry Potter och Narnia för vuxna kokat ihop i ett. Brakebills är absolut hämtat från Potter och Fillory är egentligen Narnia. Dock skulle ungdomsböckerna aldrig innehålla droger, sex, kärlek och våld på det viset som Magikerna  gör. Fillory är inget gulligt land där allt löser sig. Brakebills döljer hemska hemligheter och Quentin kommer att få göra bekantskap med en hel del otäckheter, priset han betalar för att hitta det han alltid sökt efter. Är man som jag Narnia-älskare sedan barnsben är det självklart att man hejar på Quentin när han letar efter det riktiga Fillory. Vem drömde inte om att hitta den där magiska dörren in i en annan värld? Tempot och berättandet är ganska högt. Ibland går händelserna förbi lite väl snabbt, ibland hoppar Grossman i tid. Det kan vara lite förvirrande. I det stora hela älskar jag den här boken och självklart sprang jag snabbt till bibblan för att låna del två så fort den första var utläst.

4 kommentarer:

Monika sa...

Så bra! Nu blev jag glad över att jag köpte denna på bokrean förra året :)

Vargnatts bokhylla sa...

Jag köpte andra boken på bokrean i år, ser fram emot att läsa den :)

Linnea sa...

Kul att du gillade den! Jag har den oläst här hemma och blev lite opeppad efter att ha läst några sågningar. :o Men nu är jag sugen på den igen! ;)

Anonym sa...

Älskar denna serie och ska läsa den tredje och sista inom kort. :)