fredag 7 augusti 2015

De användbara av Mattias Hagberg

Med De användbara tar sig Mattias Hagberg än en gång an det mystiska och okända i den svenska naturen. Vi möter den unge läkaren Ludwig Malmström som verkar leva sitt liv som läkaren på uppgång samtidigt som han är mycket bunden av sin dominante far och påverkad av den mor som dog när Ludwig var mycket ung och vars död fadern fortfarande anklagar honom för.

Redan i Ludwigs egen familj, och kanske i hans psyke, märks att något inte står rätt till. En dag blir Ludwig beordrad att åka till de mörka skogarna i Jämtland för att utreda en smitta som dödat några av de intagna på ett boende för "sinnesslöa". En smitta som kan vara tuberkulos. När Ludwig, mot sin vilja, anländer till boendet får man förstå att även där är det något som inte riktigt stämmer. Ludwig får inga svar och kan inte börja sin undersökning som det var sagt. Snart börjar mörkret och den absurda situationen trängas sig in i Ludwigs nerver och snart vet varken han själv eller läsaren vad som är verklighet eller vad som är Ludwigs egna snedvridna drömmar.

Vi får också möta den dotter som Ludwig är far till flera decennier senare då hon försöker ta reda på vad det egentligen var som hände hennes far och vem han var. Den enda koppling hon har är en låda med tidningsurklipp och de svarta fåglar som samlas i träden utanför hennes hus. Hon vet inte ens var hon kommer ifrån.

De användbara
är kuslig på det bästa sättet enligt mig, nämligen på det psykologiska planet. Jag gillar verkligen när de händelser som utspelar sig inte går att få något grepp om och man ständigt frågar sig om det som händer är verkligheten eller huvudpersonens egna psykiska problem. I vilket fall är det inte mindre skrämmande. För att vara instängd i någon annans huvud och få uppleva det som den upplever kan vara nog så skrämmande. Det finns många fler plan i den här boken som är ruskiga, skrämmande och intressanta men jag vill inte avslöja för mycket. Att den här boken är läsvärd, det är en underdrift.

Inga kommentarer: