tisdag 4 juni 2013

Böcker jag nyss läst

Jag läser som sagt fortfarande även om bloggen verkar ligga i träda. Och när man inte riktigt orkar skriva långa, välformulerade (?) recensioner kan man istället skriva små korta, samlade recensioner. I bokbloggsvärlden kan det ibland kännas som ett stort "no no" att skriva ner böcker. Vi ska alla var positiva och glada. Tyvärr kan man inte älska allt man gillar (och ärligt talat, hur intressant skulle det bli allt bara läsa glada hejarop hela tiden?) och här ska ni få ta del av två böcker jag nyligen läst och inte gillat särskilt mycket alls. Håll med eller ej, nemas problemas.
           
Den levande är science fiction och jag har aldrig avslutat någon bok ur den genren. Det var väldigt tufft den här gången med men till slut så kom jag fram till slutet. I den här världen finns det exakt 3 miljoner människor kvar på jorden efter något som kallas Den stora reduktionen. Ingen kan längre dö, man får bara en kort paus innan man återföds på nytt. Alla är dessutom ständigt uppkopplade till något som kallas Socio där de rör sig mellan olika skikt medan de väldigt sällan befinner sig i den verkliga världen (tja, samhällskritiken är det väl ingen som missar). En dag föds Zero som inte har en inkod som alla andra och därmed ökar antalet människor med en. Jag, som inte alls är van med genren, tyckte att detta var en väldigt svår bok. Det var svårt att få något sammanhang då mycket av innehållet är skrivet i chatt-format. Den levandes värld var även den väldigt tung att ha att göra med då de flesta lever i alternativa verkligheter och byter skepnad lite hit och dit. Innan jag förstod mig på vad som hade hänt och hur systemet såg ut slet jag nästan mitt hår! Är ändå ganska nöjd med att ha nåt sista sidan och tyckt att det till slut blev ganska okej.

Fledgling handlar om Shori som är en femtiotreårig vampyr som ser ut som ett barn eftersom hon ännu inte är "vuxen" rent vampyrmässigt. Hon vaknar en dag i en grotta utan minnen men med en ofantlig törst.

Jag har läst nästan enbart hyllningar tav den här boken och förfasas lite över att inte en enda har reflekterat över det faktum att Butler upprepade gånger beskriver Shori som en tio-elvaåring med dennes outvecklade kropp. Faktiskt görs det en ganska stor sak av att hon inte har bröst! Trots detta beskrivs också hur Shori har sex med olika människor och penetreras mm. Relationerna mellan människor och vampyrer är oerhört sexuella och Shori är ett barn!!! Det spelar ingen roll att hon ska ha levt i 53 år, hon är iklädd ett barns kropp och har sex med fullvuxna människor!! Jag fattar inte alls varför Butler inte väljer att göra Shori bara lite äldre så hade hela alltet andats relation istället för barnarov. Ryser lite vid tanken på att en pedofil får tag i den här boken! 

9 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lingonhjärta sa...

Åh älskade Fledgling!! Och ja du har helt rätt att det är väldigt otäckt men hon har ju gjort Shori till barn på grund av en viktig poäng. Alltså väldigt genomtänkt. Nu kan jag däremot inte alls komma på vad som var själva poängen så har ingenting att argumentera med så återkommer när jag läst om boken :P

Det mörka tornet sa...

Jag kan nog inte förstå den poängen alls! Den faller liksom bort när man skriver om sex med barn. Känns mer som att man skriver om något som är så tabu för att se hur folk reagerar! Boken hade ju varit fenomenal om Shori bara varit en gnutta äldre!!

Lingonhjärta sa...

I och med att jag inte kan komma på poängen så kan jag inte argumentera alls med dig utan bara hålla med. För det är väldigt otäckt. Sä jag återkommer som sagt:)

Det mörka tornet sa...

Det låter bra!:)

Helena (Fiktiviteter) sa...

Jag älskade också Fledgling och minns att jag brottades med de här frågorna under läsningen men landade i att Butler gjort det av en anledning och dessutom gjorde en viktig poäng av det. Nu är jag sorgligt nog, precis som Lingonhjärta, tre år senare oförmögen att minnas vilken poängen och tanken var (vilket naturligtvis säger något om min glömska alternativt att poängen inte var så tydlig trots allt). Jag behöver också läsa igen för att kunna argumentera men jag återkommer när jag gjort det, lovar :-)

Det mörka tornet sa...

Jag vill gärna höra dessa argument! Hur kan man göra en viktig poäng av något så otäckt? Kan inte se den poäng som skulle få mig att bortse från detta men vill gärna höra den!

Em (Oanade Sidor) sa...

oj, intressant att du reagerade så starkt på det! jag själv tänkte jag inte alls på det på det sättet, inte en endaste gång. i min tankevärld var shori inte alls ett barn i mänsklig mening så det kändes inte alls konstigt. ungefär på samma sätt som det inte alls känns konstigt att de väldigt gamla vampyrerna i exempelvis the vampire diaries eller twilight (kommer just nu inte på nåt bättre exempel från andra böcker, sorry!) har relationer med tjejer/väldigt unga kvinnor.

kanske beror det på att jag ser vampyrer som "väsen" och att jag därför inte tänker mig att de är identifierade med sina kroppar på samma sätt som vi människor ju är. vampyrer är ju mer eller mindre tidlösa, alltså bortom hela tidsaspekten eftersom de lever "för evigt", så det påverkar också hur jag ser på dem; att tid (=ålder) inte spelar nån större roll i hur jag uppfattar dem i realation till andra "tidsbundna" varelser som oss människor, exempelvis.

men, med det sagt, jag har full förståelse för din reaktion och om jag hade sett det ur samma perspektiv som du ser det så hade jag också tyckt det var otroligt vidrigt och upprörande... urgh :(

Det mörka tornet sa...

Så skulle nog jag också tänka men i fledgling beskrivs det väldigt noga hur shoris kropp ser ut, att hon inte har några bröst tex o att hennes kropp är som en tio-elvaåring. Hennes första människa reagerar ju till och med på detta första gången de har sex. Han tycker tex det är tråkigt att hon inte har bröst. Jag tycker kanske att det inte hade varit så big deal om det inte tagits upp så mycket!! Mycket fokus ligger på shoris unga utseende. Varför kan man ju undra!!