fredag 7 januari 2011

3 X häxor

Jag började mitt lilla Maj Bylock - tema med att läsa de tre första böckerna ur häxserien. Häxprovet, Häxans dotter och Häxpojken.

Häxprovet är den första i serien och handlar om Anneli som bor i ett litet torp långt inne i skogen. Där finns även Annelis 5 -åriga lillasyster, en nyfödd lillebror, en sträng pappa och en mamma. Hela familjen kämpar för den dagliga överlevnaden och alla måste dra sitt strå till stacken. En dag då Anneli lämnats ensam med sina småsyskon bestämmer hon sig för att snabbt springa ut i skogen för att samla lite smultron. Hon är så hungrig och hemma finns inget att äta. När hon plockat och ätit sig mätt känner hon helt plötsligt röklukt och inser att det lilla torpet brinner för fullt. Anneli blir så rädd att hon springer rakt ut i skogen. Efter en lång vandring kommer hon fram till en stuga där det bor en kvinna som heter Ylva. Anneli har då tappat minnet så pass att hon inte ens minns sitt eget namn. Ylva tar hand om Anneli och det visar sig att till Ylva kommer människor för att få hjälp med olika krämpor. Sakta men säkert lär sig även Anneli den goda läkekonsten. En dag kommer en man till stugan som vill att Ylva ska göra så att hans granne dör eller åtminstone blir svårt sjuk. Då Ylva vägrar har hon skaffat sig en fiende. Denne man sprider ut att Ylva är en häxa och när hon och Anneli kommer till byn för att skaffa förnödenheter tillfångatas Ylva. Byborna plågar henne så svårt att hon dör av sviterna och Anneli måste rymma för att inte gå samma öde till mötes. Hon får hjälp av en tiggarpojke för att ta sig därifrån och lyckas få med sig några av Ylvas örter och dessutom Ylvas stora svarta bok som innehåller alla recept och formler. Det visar sig att tiggarpojken är Annelis lillebror som överlevde branden. Han leder henne hem till det gamla torpet och Anneli återförenas med sin familj igen och får tillbaka minnet.

Häxans dotter handlar om hur Anneli, med rädsla för att bli upptäckt och utpekad som häxa även hon, återigen drar på flykt. Denna gång utklädd till pojke. På vägen träffar hon en pojke som hete Bengt. Båda blir förälskade i varandra och Bengt tar med Anneli till den stora fina gård där han bor för att Anneli ska ta tjänst där som piga och för att de ska kunna vara tillsammans. Bengt vill gifta sig med Anneli och när hon inser att hon är med barn berättar Bengt för sin mor Gertrud. Men Gertrud vill inte att Bengt ska gifta sig med en fattig flicka och då hon märker att Anneli kan blanda läkande brygder ser hon till att föra Anneli på porten en kväll när Bengt inte är hemma. Gertrud hotar att berätta för alla, även Bengt, att Anneli är en häxa. Anneli börjar själv tro på att hon är en häxa och flyr än en gång iklädd pojkkläder. Efter vägen läser Anneli igenom alla recept och ramsor i Ylvas stora svarta bok och inser att allt som står där är gott. Först då blir hon säker på att hon själv är god. Anneli kommer fram till ännu en stad där hon får arbete och bostad. Hon kan inte låta bli att hjälpa människor och då hon räddar borgmästarens fru, något som doktorn inte klarade, blir hon själv utsatt för häxstämpeln. Till skillnad från Ylva tar Anneli inte emot anklagelserna helt tyst utan ber alla som hon gjort ont att träda fram och säga det. Folket i byn har bara gott att säga om Anneli och då borgmästarens fru tar på sig att läsa igenom Annelis bok för att se om där finns något ont blir blir hon senare befriad eftersom ingen hittar något ont i boken. Anneli föder såsmåningom en son och med ett mycket större självförtroende bestämmer hon sig för att vända åter till Bengt och förklara allt för honom. Bengt tar emot henne med öppna armar, allt blir frid och fröjd och de gifter sig till slut.


Häxpojken handlar mest om Anneli och Bengts son, Ulv. Ulvs far köper en vacker, silverskimrande häst åt honom. Hästen blir det käraste Ulv har. Anneli vill inte att Ulv ska veta något om vad hon kan göra och vill inte använda sina förmågor utanför hemmet. Hon är fortfarande rädd för att bli anklagad för att vara en häxa. Ulv börjar dock undra och hittar till slut Annelis förråd och stora svarta bok på vinden. Även den elaka svärmodern Gertrud hjälper till att sätta griller i huvudet på pojken. En kväll rider Ulv ut på myren med sin älskade häst. Dock driver han på hästen för ort och blir avkastad medan hästen själv sjunker i dyn. Anneli och Bengt hittar Ulv avsvimmad tack vare deras trogna hund. Ulv har bara en bruten arm men de lyckas inte rädda hästen och måste tyvärr avliva honom. Ulv ligger länge i någon slags halv medvetslöshet. Då han vaknar till och upptäcker att Anneli och Bengt avlivat den kära hästen tror han inte att de gjorde nog för att rädda den. I ren ilska och sorg rymmar Ulv hemifrån. Han kommer till slut fram till en gruva där han tar jobb som gruvpojke. Ett hårt arbete där inte många blir långlivade. Ulv träffar även den starkaste mannen i bygden och då han smyger fram till hans hus för att låna ett bäverskin, för att läka en av hästarna i gruvan, tar mannen honom på bar gärning. De blir dock vänner och i stället för att slita i gruvan får Ulv arbete hos den starke. Boken slutar med att det visar sig att denne starke man är Ulvs morbror!

Jag tycker fortfarande att böckerna är oerhört underhållande och spännande. Jag skulle absolut rekomendera dem till en flicka eller pojke i 9 -årsåldern. Det enda jag som vuxen kan klaga på att denna splittrade familj hittar tillbaka till varandra väldigt lätt, gång på gång. Men som barn tror jag inte att man reflekterar över detta. Då ska det vara lyckliga, härliga slut!!

Inga kommentarer: