lördag 14 maj 2011

1Q84Jag hann faktiskt med första och andra delen av Haruki Murakamis 1Q84 innan de skulle tillbaka till biblioteket. Det är inget problem att läsa snabbt om boken är tillräckligt intressant och fängslande. Vad jag inte fattar är hur ett bibliotek kan ta in del ett och två av en triologi men inte den tredje delen? Antingen måste jag nu ge mig till tåls tills de på bibblan får in den sista delen eller köpa enbart den den sista boken av tre. Inget av alternativen verkar särskilt lockande! Börjar bli riktigt trött på mitt bibliotek!

Men åter till denna fantastiska bok! Återigen har Murakami lyckats att fängsla mig med en blandning av absurditet, övernaturlighet och lustiga människor! Hans böcker är som inget annat! Jag menar, visst, vem har inte kunnat komma på att skriva om en annan värld? Men en värld som är nästan precis som den gamla vanliga förutom att den har två månar, luftpuppor och little people? I sann Murakami-anda är det lite oklart och mystiskt kring vad en luftpuppa och en little people egentligen är! Vad är det en luftpuppa innehåller och varför känns little people otäcka och skrämmande?

Boken är uppbyggd kring två karaktärer. Den ena är Amome. En väldigt ensam person som samtidigt arbetar med oerhört avancerad stretching och att med ett litet ispiggsliknande föremål mörda män som begått fruktansvärda brått mot kvinnor. Den andre är Tengo. Ännu en ensamn själ som är både ett matematiskt geni som arbetar som lärare och en författare under bearbetning. Dessa två har gått i skolan tillsammans när de var små och delade ett intimt ögonblick i ett klassrum som tioåringar. Trots att de sedan skiljdes åt har ingen kunnat glömma den andra.

Amome blir indragen i 1Q84 när hon klättrar ner för en nödtrappa för att undkomma en trafikstockning. Tengo dras sakta men säkert in i denna andra värld då han från sitt förlag får ett uppdrag att omarbeta en 17-årig flickas bok för att den ska kunna vinna en tävling.

Jag älskar Murakamis sätt att skriva och jag älskar 1Q84:as värld. Något jag kan säga säkert, utan att avslöja för mycket och utan att ha läst slutet, är att 1Q84 är en bok som bör läsas av alla Murakami-fans. Ingen lär bli besviken!


Uppdatering: Efter tacksam upplysning från Ela inser jag att jag anklagade bibblan helt i onödan eftersom tredje delen INTE kommit ut på svenska än! På engelska finns den och på tyska! Skönt att slippa vara småsur på bibliotikarierna men lite pinsamt att jag hade så dålig koll. Och summan blir detsamma. Jag får vänta när jag nu börjat läsa på svenska....och ja, jag vet! Jag har dålig koll på den här boken. Vilket jag bara tycker visar att syftet med min läsning är rent nöje = det jag vill uppnå! Hihi!!

4 kommentarer:

Ela sa...

Hej, vad jag har förstått så har del tre ännu inte kommit ut på svenska. Har för mig att jag hört något om våren 2012.. men ska inte svära på det. Men jag håller med, väldigt irriterande att vänta på.

Det mörka tornet sa...

Jaha, men jag är helt säker på att jag såg alla tre delarna på Akademibokhandeln! Kanske bara var som jag inbillade mig så har jag anklagat biblioteket heeelt i onödan! :-) Jag verkar ha bra koll på den här boken!! :-) Skit surt att vänta på vilket som!!!!

Anna sa...

Del tre kommer i april 2012 på svenska - om du orkar vänta på den...Rikitgt bra böcker, man kan undra om han läst Stieg Larsson den gode Murakami?

Det mörka tornet sa...

Jo, jag får nog ge mig till tåls tror jag! Tycker du Murakami liknar Stieg Larsson? För jag ser inte riktigt kopplingen där.