lördag 27 oktober 2012

Kuslig Halloweenläsning


Såhär i Halloweentider ser vi små gastar, häxor och zombies överallt. Omdu inte är en av dem som knackar dörr i jakt på bus eller godis kanske du istället sitter hemma och längtar efter någon riktigt kuslig bok att läsa. Här får ni då ta del av Det mörka tornets bästa skrämsel-hicka-tips.

1. The shining av Stephen King 
Jack får jobb som fastighetsskötare på ett hemsökt hotell dit han far med hela sin familj över vintern. Hotellet ligger i bergen och familjen kommer att vara helt isolerad där eftersom vägarna är ofarbara under den kalla årstiden. Snart börjar hotellets andar ta över Jack allt mer och synske sonen Danny är den ende som ens har möjligheten att rädda sin familj. Otäckt och krypande där de döda dyker upp överallt. Kusligast är häckdjuren (som kommer allt närmare när man tittar bort en stund eller blinkar) och den döda och ruttnade kvinnan i badkaret.

2. Den förskräckliga apan av Stephen King
Det här är Stephen Kings kusligaste novellsamling. Den förskräckliga apan startar hela boken. Den handlar om en uppdragbar apa som för det mesta är trasig. Ibland börjar apan dock att slå ihop sina små cymbaler helt av sig själv. Händer detta kan man inom kort vänta sig att någon i ens närhet kommer att förolyckas och troligtvis dö. I samlingen finns även mina favoriter Dimman och Flotten.

3. Styggelsen av Amanda Hellberg Det här är den första boken om Maja Grå. Maja Grå är klärvojant och ser de döda, lite mot sin vilja. Hon får kontakt med en ung flicka som reste runt med sin far på 40-talet och uppträdde som andeskådare. Denna flicka blev utnyttjad av en kyrka som använder hennes förmågor på de otäckaste sätt. Flickans berättelse är hemsk och mörk och läser man den här boken glömmer man den inte i första taget!
                                           
4. En hjärtformad ask av Joe Hill
Rockstjärnan Jude blir lite för girig i sitt letande efter udda saker att köpa då han får nys om en vålnad som någon säljer över Internet. Vålnaden ska egentligen bli ett exotiskt samlarobjekt men det Jude inte räknar med är att det är en hämndlysten vålnad han fått på halsen. Jude och hans flickvän tvingas snart att fly för sina livt. Men hur blir man av med en uppretad vålnad som inte visar någon nåd?

5. De odöda av blandade författare
I den här samlingen hittar vi bidrag från nutida författare som John Ajvide Lindqvist och Amanda Hellberg till gamla godingar som Selma Lagerlöf. Alla noveller är skrämmande och riktigt bra. Min favorit är den om den otäcka jättelarven som exploderar ut ur en badrumsspegel och som är mycket mycket dödlig.

6. Vätten av Mikael Strömberg
På väg hem råkar en familjefar köra på något i mörkret. Han tror först att det är något slags djur men tycker sig se en otäck och onämnbar figut smyga runt i skuggorna. Från den stunden är inget sig likt och familjen drabbas av olycka efter olycka. Vad var det som egentligen hände där i natten? Och hur ska de kunna bli av med det som förföljer och torterar dem? Detta är en bok som använder sig av våra egna svenska mystiska varelser för att skapa en läskig och inte helt vanlig terror.

7. Pappersväggar av John Ajvide Lindqvist
John Ajvides bästa novellsamling enligt mig. Vi träffar en tullkontrollant som kan se vad människor döljer. Ett hus i Blackeberg börjar luta och han som bor längst upp börjar inse att grannarna försvunnit, med start från bottenvåningen. En otäck favorit är den om paret som försöker lura döden genom att göra en deal med den. Men kan det komma något gott ur avtal med döden?
                                           
8 Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf Herr Arne har gott om pengar. På grund av det mördas hela familjen och alla tjänare utom en liten Elsalill som har lyckats undkomma genom att gömma sig. Men de mördades andar kan inte vila utan att de fått hämnd och nu blir det Elsalill som med hjälp av andarna ska lokalisera och peka ut mördarna.

Hoppas ni fått lite otäcka lästipps nu. Själv delar jag min lästid mellan The Twelve och en alldeles ny och färsk roman som jag hoppas mycket på!

5 kommentarer:

Elisabeth sa...

Åh jag älskar The Shining! Tack för tipsen om "De Odöda", "Vätten" och "Herr Arnes Penningar" :) De andra böckerna har jag läst och gillat!

Lingonhjärta sa...

Åh vilken fin lista! Och roligt att vi hade så olika på våra Halloweenlistor :D (Förutom The Shining då:))

Eli sa...

"Stephen Kings kusligaste novellsamling"? Den måste jag läsa :) Har visserligen bara läst en novellsamling av honom, Full dark no stars, men tyckte den var alldeles tillräcklig kuslig. Riktigt scary, och riktigt bra!

Det mörka tornet sa...

Elisabeth: Å vad kul att kunna komma med nya tips!

Lingonhjärta: Hihi, kikade snabbt in hos dig igår och såg det. Verkligen kul! Blir nog att kolla upp några av dina tips!

Eli: Det tycker jag du ska! Enligt mig är den samlingen mycket otäckare än de nyare. Sedan är det där noveller som jag skulle kunna läsa om och om igen. Så bra är de! :-)

Eli sa...

Då ska jag definitivt läsa den :)