måndag 7 januari 2013

Alias Grace av Margaret Atwood

Något av det roligaste med att blogga om böcker är alla fina tips man får från andra bloggare. Ofta handlar det om böcker som det är ganska osäkert om jag skulle ha läst utan bloggen. Alias Grace är en sådan bok som bland annat Fiktiviteter tipsat om. Jag kan inte annat än känna tacksamhet för att jag hörsammat det tipset!.

Alias Grace är en ganska sällsam historia. Baserad på en verklighet historia om en kvinna som anklagades för att ha mördat sin chef och hushållerskan när hon arbetade som piga. Om det var den riktiga Grace som utförde morden fick man aldrig klarhet in, ändå låstes hon in i många långa år.

Boken är alltså baserad på en verklig person men sedan har Atwood spunnit vidare på den verkliga kärnan och utvecklat sina egna teorier om vad som hände. I boken återberättar Grace sin historia för en Dr Jordan som kommit till fängelset för att få Grace att minnas själva mordet (som hon förträngt eller glömt) och för att få veta sanningen. Var Grace delaktig i ett kallblodigt mord eller fruktade hon enbart för sitt liv och det var en man som arbetade på gården, James McDermot, som utförde morden ensam och hotade Grace till tystnad? Doktor Jordan kan inte heller stå oberörd inför Graces person utan påverkas mycket mer av henne än vad han tänkt sig från början.

Alias Grace är en underbar berättelse trots att den är ganska mörk på sina ställen. Vi får följa Grace  liv långt innan morden. Hur hon levde med sin familj på Irland och hur familjen emigrerade till Kanada. Sedan får vi följa henne genom åren fram till dagen för morden. Grace liv är allt annat än enkelt men inte desto mindre spännande, hemskt och gripande. Det är nog ord som kan sammanfatta hela boken föresten.

Inga kommentarer: