onsdag 9 januari 2013

Tematrio - Klassikerläsning


    
I denna veckas tematrio uppmanar Lyran oss att lista tre klassiker som vi läst och vill tipsa om alternativt klassiker vi skulle vilja läsa.

1. Therese Raquin av Emile Zola
Naturalistisk roman som ska ses som ett slags test på människors reaktioner på olika händelser. Jag minns faktiskt inte så mycket av handlingen mer än att en av bokens huvudpersoner blir förlamad och lite galen då hon vet hur hennes son blivit döda men inte kan bevisa det. Lite otäck scen där hon bara kan sitta stilla, röra ögonen och långsamt bli galen då hennes inre fungera medan hon inte kan förmedla det hon vet till någon. Tyckte så mycket om den här när jag läste den för flera år sedan. Minns tyvärr inte så mycket av handlingen så det är både ett tips och en klassiker jag gärna vill läsa igen.

2. Flugornas herre av William Golding
Boken handlar om ett gäng unga pojkar som hamnar på en öde ö efter en flygplansolycka. Väl där måste de försöka samarbeta för att överleva. men gruppen splittras snart. Vissa av dem försöker upprätthålla ett demokratiskt system medan många andra faller in i mer djuriska beteenden. Snart blir denna katastrof ett test  över vem som är stark och vem som är svag. Ett äventyr som övergår till en kamp på liv och död. Ett het tips helt enkelt!

3. Jane Eyre av Charlotte Bronte
En hård barndom skapar en stark individ av Jane Eyre. Hon bli guvernant och förälskar sig i sin chef. Både har de en ganska karg natur och kanske kan de hitta lycka hos varandra. Tyvärr har han en undangömd hemlighet som kanske blir mer än vad Jane Eyre står ut med. Fick mig även intresserad för fenomenet; The mad woman in the attic (har dock inte kommit längre än till att köpa boken. MÅSTE läsa den nu). Tips!

Det är egentligen inte rättvist att försöka sammanfatta dessa klassiker så enkelt eftersom historien till varför de blivit skrivna och vad de handlar om är mycket mer komplex. Inte minst speglar de samhället och de strömningar som gäller för den tid de är skrivna i. Det är därför litteraturhistoria är så intressant och detta är en oerhört stor anledning till att fortsätta läsa klassikerna. Även i skolan.

3 kommentarer:

Monika sa...

Flugornas herre ja, den var fantastiskt bra.

Lena sa...

Jane Eyre har jag länge tänkt läsa.

Det mörka tornet sa...

Mycket bra böcker båda två! :-)