söndag 22 september 2013

Stephen King är den röda tråden i mitt liv.Jag är 10 år. Efter julen har min bror lämnat kvar några julklappsböcker i mammas och pappas bokhylla som han redan har läst. De fascinerar mig oerhört eftersom de verkar mycket läskiga. Den ena har ett svart omslag med två runda ögonglober som stirrar ut på mig. Boken heter Knackarna och jag är fortfarande för ung för att orka ta mig igenom denna (för mig då) oerhört tjocka bok. När jag ändå lyckats kämpa mig igenom har jag fått en ny kärlek och skapat ett nytt beroende för den skräckman och den skräckgenre som kommer följa mig genom hela livet.

Jag är 12 år och sitter uppkrupen i en fotölj i mitt lilla flickrum en varm sommardag. Mitt livs novell och Jurtjyrkogården är vad jag just då suger i mig. Mitt livs novell lämnar jag snart bakom mig men Jurtjyrkogåden kommer jag att läsa om och om igen. Det är något oerhört hemskt över hur den lilla pojken dör, påkörd av en lastbil, och desperationen och kärleken som får pappan att begrava honom på en hemsökt plats för att han ska få liv igen. Skräcken när de nära och kära kommer tillbaka som något annat, något ont. Kombinationen är en rent genialisk skräckblandning.


Jag är 13 år och läser fascinerat, äcklat och skrämd Pestens Tid medan Guns N´ Roses Civil war spelas i bakgrunden och för alltid kommer att vara mitt soundtrack till den här boken. Inledningsscenen då en bil full av sjuka människor kraschar in i en bensinmack är en av de få jag aldrig glömmer och minns helt kristallklart än i dag. Desperationen, ensamheten, det svarta och det goda mot det onda. King slänger in många fempoängare i den här boken.

Jag är 15 år och läser Varsel för första gången. Därefter har jag säkert läst om det otäcka Overlook Hotel 8-10 gånger till. Den här boken innehåller så många riktigt nervkrypande scener och är en av de allra bästa skräckböcker jag någonsin läst. Bara jag tänker på badkarscenen, häckdjurscenen och andra bra ställen i boken börjar nackhåren resa sig på mig. Stephen King själv har sagt att han skrämdes halvt från vettet då han skrev om den döda donnan i badkaret. Förväntan på den snart kommande uppföljaren är mer än enorm!

Såhär fortsätter det för mig ända till dags datum. När jag har läst och läst om många av Kings utkomna böcker kastar jag mig över de nya som kommer ut i rasande fart. Tills jag en dag inser att det finns fler av Stephen Kings böcker som jag inte ens ägnat en tanke eftersom det är en cowboy på framsidan till första boken. Och västernböcker gillar jag inte. Dock ger jag Det mörka tornet-serien en chans och därmed tillbringar jag en sommar i Rolands värld. Efteråt kan jag inte annat än sälla mig till skarorna som säger att detta är Kings livsverk. Hans mästerverk. För det är det. Samtidigt som det ställer alla andra böcker som King skrivit i ett helt annat ljus. Man förstår hur alla hänger ihop på ett nytt sätt och lite lite längst där inne börjar man nästan tro på att sanningen finns där i den sista delen. King är gud och alla böcker han skrivit handlar egentligen om andra världar.


Det här, mina vänner, är inget annat än en ren och skär hyllning till skräckens mästare!

17 kommentarer:

Vargnatts bokhylla sa...

Jag vill verkligen läsa Det mörka tornet-serien, får börja finkamma loppisar och sådant efter böckerna!

Ela sa...

Jurtjyrkogården är på riktigt något av det otäckaste jag någonsin läst. Mest för att den handlar om förlamande sorg och vad människor gör för att få tillbaka sina älskade. Även fast de får tillbaka förvanskade versioner av dem. För vad skulle man själv göra i den situationen? Skulle man kunna stå emot?

Monika sa...

Att läsa Det mörka tornet var lite som att uppleva alla Kings böcker igen. Och igen. Och igen. :)

Helena (Fiktiviteter) sa...

Jag tycker det är så fint att Stephen King är en sån författare som betytt så mycket för så många sedan så ung ålder! Jag har ju som jag sa igår inte läst Det mörka tornet-serien, hur tycker du bör man läsa fler av Kings böcker först för att få ut mest av den eller kan man slänga sig ut i Det mörka tornet ändå?

Malin sa...

Måste nog försöka få tag i Det mörka tornet-böckerna!

Kim M Kimselius sa...

Precis så känner jag när jag läst ut Det mörka Tornet-serien. Som om jag har kommit Stephen King närmare, som om jag förstår honom, sitter vid hans sida och läser vad han skriver just då. En fantastisk serie.
Kram Kim :-)

Det mörka tornet sa...

Vargnatt: Ja, de brukar poppa upp på loppisar och secondhand-butiker. Bara att börja samla! :-)

Ela: Jag håller med dig! Väldigt få föräldrar skulle handla annorlunda om det fanns en verklig chans att få sitt barn tillbaka!

Monika: Den är så härlig för oss King-nördar som älskar när vi känner igen andra böcker i boken!

Det mörka tornet sa...

Helena: Visst är det så! King har verkligen funnits i mitt liv sedan långt tillbaka! Jag skulle nog säga att du kan ha fördel av att ha läst "Salems lot" framför allt. Och om man även har läst "Pestens tid" får man nog en roligare läsupplevelse. Dock är det inte ett måste för att kunna läsa böckerna. Du lär förstå ändå men förståelsen blir liksom större om du har dessa böcker med dig!

Det mörka tornet sa...

Malin: Klart du måste! :)

Kim: Ja, man får verkligen en unik inblick där. Är ju helt galen i den serien som kanske alla har förstått...;-)

Henrik Elstad, Litteraturmagazinet sa...

Intressant inlägg att läsa! Knackarna är en bok som jag undrar vad jag skulle tycka om den idag. Har inte läst den sedan högstadiet, bara sett den ganska usla filmen.

Lillasyster sa...

Tack vare dig började jag läsa King, din bokhylla var mitt hemma-bibliotek ;) Minns att jag valde Carrie först för att den var tunnast, haha Sen var jag fast och fortsatte med Varsel. Åh vad jag fick lust att läsa King nu, får nog ta mig till SF-bokhandeln snart och handla några pocket, perfekt höstmys-läsning.

Det mörka tornet sa...

Henrik: ja, filmen är verkligen inte bra! Jag undrar också vad jag skulle tycka om knackarna idag. Det är häl inte den mest välskrivna kingen. Stilen är ändå lite representativ för King på 80-talet.

Lillasyster: haha, och jag började läsa tack vare brorsan! Vi har fått in varandra på King helt enkelt! Jag har förhandsbeställt doctor sleep så den kan du nog låna nästa gång vi ses!

Lingonhjärta sa...

Uj vad sugen jag blev nu p[ att läsa The Shining igen. Och Jurkyrkogården. Eller vilken King som helst! SÅ otroligt roligt att få läsa om allas kärlek till King :D

Lingonhjärta sa...

.

Det mörka tornet sa...

Hih, jag blev också sugen på att läsa King efter alla inlägg. Men ska nog bita tag i Doctor sleep först! :-)

Skrivande sa...

Intressant inlägg! Jag upptäckte King för knappt ett par år sedan, relativt sent med andra ord. Älskar tanken på att jag har sååå många King-böcker kvar som bara väntar på att läsas :)

Det mörka tornet sa...

Är lite avis på alla som har så mycket kvar att upptäcka faktiskt! Tur att Kingen tåls att läsas om många gånger!!