måndag 30 december 2013

Bokbloggare mot rasism - ett litet bidrag från mig
I går anordnades en manifestation mot rasism i Karlstad. Vi började vid museet och gick tillsammans runt stan till torget där det fanns en scen uppbyggd. Olika talare och artister bidrog till en mycket fin och lugn manifestation. Ibland blir jag så oerhört rädd för att Svergiedemokraterna och deras anhängare ska få makt i Sverige. Just nu tyder valresultatet på att SD är Sveriges tredje största parti! Men en sådan här dag får man hopp om mänskligheten. För vet ni, nästan 3000 (!) människor slöt upp i lilla Karlstad för att tillsammans visa att vi faktiskt är många som inte tolererar främlingsfientlighet och rasism. "Inga rasister på Karlstads gator".

En av arrangörerna höll ett litet tal som berörde och som är mycket tänkvärt. Ungefär så här sa hon. I dag finns i Sverige många likheter med Tyskland på 30-talet. Arbetslösheten är relativt stor, folk är missnöjda och det är i sådana situationer som människor ofta behöver en syndabock som man kan skylla alla fel i samhället på. I Tyskland valde man judarna bland annat. I dag är det Invandrare, ofta med mörkare hy och Islam som sin religion, som blir vår syndabock. Det låter hemskt! Eller hur! Det är på dessa grunder som SD kan nästla sig in i människors hem. Det är när vi är rädda och lite hjälplösa som vi litar extra mycket på vad våra ledare talar om för oss. Den stora skillnaden mellan Sverige 2013 och Tyskland på 30-talet är att vi har möjligheten att vara källkritiska. Vi har möjlighet att kolla upp källor genom bland annat internet. Det finns ingen som ska kunna påstå saker och att vi sedan ska lita blint på detta. Det är vår plikt att vara källkritiska och att kontroller fakta. Inte minst från partier som SD. Vi är många som inte tror på SD:s lögner. Tillsammans är vi starka. Det bevisade vi i Kärrtorp och det bevisade vi igår i Karlstad!

Bilden är lånad från facebook-sidan: Karlstad för mångfald. Fotograf: Hanna Rosell.

5 kommentarer:

Hanna sa...

Way to go, Karlstad!
Just det med källkritiken önskar jag att fler var bra på. Allt för många tror än idag bara på vad som sägs, bara någon är duktig på att prata. Det är skrämmande!

Det mörka tornet sa...

Det är jätteläskigt hur folk bara sväljer utan att tänka själv en endaste minut. Det handlar inte bra i förhållande till SD utan vad som helst!

Helena (Fiktiviteter) sa...

Det var jättefint att vi var så många i söndags, det ger lite välbehövligt hopp inför framtiden och bevisar att vi faktiskt är många som vill samma sak :-)

Det mörka tornet sa...

Det var en härlig känsla mitt i allt svårmod! :-)

Eli sa...

Väldigt bra talat!