söndag 29 december 2013

Saeculum av Ursula Poznanski

Saeculum, ännu en tonårsbok, 15 +. Jag måste ha fem på rad nu i den kategorin.

Saeculum ser lovande ut när man tittar på den och verkar lovande när man läser om den. Boken handlar nämligen om Bastian som är en läkarstuderande med höga ambitioner. Trots det, eller kanske på grund av det, väljer han att hänga på en grupp, för honom helt okända, ungdomar som ska ha ett extremt lajv på en extremt ödslig plats. Bastian följer först och främst med tack vare en vacker flicka. Ganska snart uppdagas att platsen de ska befinna sig på, helt avskurna från omvärlden, i fem dagar drar på en gammal historia och en gammal förbannelse. Självklart börjar mystiska saker hända så fort gruppen anländer.

Jag vet inte, redan förbannelsen känns ganska tunn. En man mördar sin bror och den mördades blod rinner ut på pappans (?) benknotor och sedan är platsen hemsökt? Inte ett enda litet gåshudsryck för den förbannelsen. Överlag tycker jag berättelsen är ganska tunn, nästan som hämtat från ett halvbra tevespel. Upplösningen kring orsaken till händelserna är inte särskilt chockerande. Ledtrådarna i början är alldeles för många så det är inte särskilt spännande när svaren börjar hopa sig. Dessutom har Poznanski kastat in en liten sidohistoria med en våldsam pojkvän i huvudrollen. Jag tycker dessutom att den biten knyts ihop dåligt med resten av berättelsen. Den här boken är nog en extra stor besvikelse för att den ser så lovande ut på omslaget och för att namnet klingar så lovande.

6 kommentarer:

Monika sa...

Den här har jag liggande oläst, vann den på en tävling förlaget hade, men jag hade mycket hellre läst hennes förra bok. Som jag naturligtvis glömt vad den heter...

Det mörka tornet sa...

Den andra boken heter Erebos. Jag är faktiskt också intresserad av den eftersom jag sett andra bloggare som liksom jag inte gillat Saeculum men tyckt Erebos varit bra. Verkar intressant det där med tv-spel också! :-)

Monika sa...

Just det, så var det ju... För min del så känns ju spel mer för mig än vad lajvare gör :)

Ingerun sa...

Låter inte så bra, men jag har också hört mkt bta om Erebos - dock inte läst.

Det mörka tornet sa...

Ja, jag är mer hemma bland tv-spel än bland lajv.

Erebos låter mycket bättre. Ska ge Poznanski en chans till!

Anonym sa...

Jag har den Saeculum liggande här hemma. Började läsa den men kom av mig eftersom den är lånad från skolbiblioteket och den är för ömtålig att ha som pendelbok. Men nu borde jag ta och läsa den så jag kan lömna tillbaka den nästa vecka.