onsdag 16 maj 2012

Om inte nu så när

Då och då lyssnar jag på en ljudbok. Den tryckta boken vinner nästan alltid i en jämförelse eftersom jag föredrar att läsa i mitt eget tempo med min egen berättarröst och fantasi som bakgrund. För första gången har jag dock hittat en ljudbok som jag verkligen tycker om. Annika Thors Om inte nu så när läses av Marika Lagercrantz. Hennes röst passar utmärkt till den här historien. Uppläsaren är kanske 70% av upplevelsen av en ljudbok.

Om inte nu så när utspelar sig i Sverige under 30- och 40-talet. Mycket kretsar kring den tidens invandrarpolitik och inställning till judar i början av andra världskriget och Hitlers framfart. Vi får följa flera olika personer där några är judar från Tyskland, andra är svenskfödda som arbetar på socialstyrelsens utlänningsbyrå. Personernas vägar korsas ibland på det ena eller andra sättet.

Det som är det starkaste i den här boken är det neutrala Sveriges sinställning till dessa judar. Sverige påverkas av Tyskland och inställningen till judarna. Även här inskränkes judarnas levnadsvillkor och de får kämpa för att överleva och få stanna kvar. Det skrämmer mig att detta fortfarande fortgår i Sverige, nu för de invandrargrupper som i dag tar sig till hit.

Den här boken handlar även om att leva i exil utan att kunna återvända till sitt land eller sin familj men även om att träffa den stora kärleken eller att göra nästan vad som helst för dem man älskar. Lycka blandas med förtvivlan och hopplöshet. Jag kan inte annat än gilla den här boken mycket.

2 kommentarer:

Ela sa...

Var riktigt sugen på den här när den kom ut men så läste jag ganska många recensioner som var alltifrån tveksamma till rent negativa. Nu blev jag lite peppad att läsa den igen.

Det mörka tornet sa...

Jag tror det är en bok som passar väldigt bra som ljudbok. Vågar inte säga att den är bra som pappersex. Dessutom måste man nog gilla historia eftersom det är en stor del av boken. Från mitt håll tycker jag du ska läsa eftersom jag gillade den mycket! .-)