söndag 14 oktober 2012

De dödas ljus av Björn B. Jakobsson

Jag skrev tidigare om att jag störde mig en aning på den här boken. Känslan hängde tyvärr kvar hela boken igenom .Rent språkmässigt har boken mycket att önska. Det värsta är hur variationen verkligen uteblir. Det är "den lilla hunden" sida upp och sida ner. Måste vara en favoritbeskrivning för vi hittar även "det lilla fönstret" och andra små saker i bestämd form. Tyvärr är jag en sån som verkligen kräver en hög språknivå hos en författare. Läsaren FÅR bara inte fastna på orden och störa sig.

Jag gillar dock tanken bakom storyn. En cool fotograf, en utseendefixerad modell och modellens syrra åker till en gammal nedlagd fabrik som ligger i en liten by i Norrland för att spela in en film. Den lilla hunden är också med såklart. Väl på plats börjar ortsbefolkningen bete sig allt underligare och ju längre trion befinner sig på plats desto mer inser de att konstiga saker, som massjälvmord, händer i den här byn. Alla och allting börja samspela så att de tre till slut inser att de är instängda i byn och att de måste hitta en väg ut innan något hemskt händer. Vad är bakgrunden till att byn reagerar så starkt på främlingar och vad spelar den gamla nedlagda byn för roll?

Jag tycker inte boken hade några chockerande avslöjanden som läsaren inte redan anat sig till och slutet är verkligen inte bra. Tyvärr kan jag inte säga att jag kommer läsa Björn B. Jakobsson någon mer gång.

2 kommentarer:

Monika sa...

Då tror jag minsann att jag avstår, upprepningar av det där slaget gör mig alldeles vansinnig.

Det mörka tornet sa...

Mig med! Kan nästan inte koncentrera mig på innehållet! Ja, du kanske förstår att jag inte rekommenderar den heller. :-(