tisdag 19 november 2013

Kärringen mot strömmen

Jag får erkänna. Jag kan inte förlika mig med E-boksformatet. Det är något i läsupplevelsen som går förlorat när jag inte får hålla i en pappersbok, känna tyngden och prassla med sidorna. Nu har jag bara läst på min lilla rosa laptop och inte på någon läsplatta men jag har svårt att tro att jag skulle ändra uppfattning just för den sakens skull. Jag blir liksom lite stressad av att behöva skrålla och inte riktigt veta när sidan är slut. Jag tröttnar också snabbare av att läsa på en skärm än i en bok.

De böcker jag har läst som E-bok har jag nästan alltid irriterat mig på av ena eller andra anledningen och jag tror att det är formatet som gör att jag stör mig på själva boken. Stackars Amanda Hellberg och Carlos Ruiz Zafón har inte fått en ärlig chans med sina senaste böcker!

Under bokmässan diskuterades det en hel del om E-boken höll på att konkurrera ut den klassiska boken. Jag ryser vid blotta tanken även om jag har väldigt svårt att tro att E-boken kommer att bli annat än ett komplement till pappersboken. Men man vet aldrig.

Så kära förlag. Vill ni att jag ska ge era böcker en positiv recension, skicka mig då ett pappersexemplar för guds skull!

22 kommentarer:

Louise sa...

Jag är helt inne på din linje, har väldigt svårt att läsa e-böcker, man kommer inte alls in i berättelsen på samma sätt.

Eli sa...

Jag också! Jag gillar inte e-böcker, kommer också skriva om varför på bloggen om ett tag :)

Carro sa...

Jag har också svårt för e-böcker. Den enda gången jag läser på min läsplatta är när jag är ute och reser, då är formatet smidigt.

Det mörka tornet sa...

Skönt att höra att vi är fler som inte gillar teknikens under!! ;-)

Men carro! Pocketböcker är ju minst lika smidigt!! ;-)

Vargnatts bokhylla sa...

Jag håller med dig, det blir inte samma sak att läsa på en skärm. Har inte köpt någon e-bok men bara när man behövt läsa längre texter/berättelse för någon kurs har jag blivit tokig och skrivit ut det istället. Skärm funkar bara inte!

Monika sa...

Trots att jag har en riktig läsplatta (som dessutom är bra) så kan jag inte vänja mig det formatet. Jag tycker det alltid blir något fel med formateringen och det känns helt enkelt inte som en bok :)

Det mörka tornet sa...

Vargnatt: Ja samma här! Skriver hellre ut än läser på en skärm!

Monika: Nej, det är inte en bok för mig och mitt förhållningssätt till "boken" blir automatiskt lite avståndstagande!

Anonym sa...

Hörredu,har du lagt ner den andra bloggen?! Saknar dina inlägg! Annars får du börja instagramma igen!! :-)
Kram Jessica

Anonym sa...

Då måste jag vara motvals och säga att det är INTE samma sak att läsa på en laptop som en platta. Nu har jag ingen läsplatta men jag läser på min iPad. En laptop är tung, varm och surrar medan paddan är enkel att lägga i knät, jag kan läsa med en hand och bläddrar lätt som en plätt med ett fingertryck eller drag på skärmen. Jag gillar absolut pappersböcker också men jag looovar dig att det är skönt att läsa på en skärm ibland. Det bästa är att snabbt ladda ner en färsk bok från bibblan så fort man får för sig att man vill ha den.

Det mörka tornet sa...

Jessica: Typ..jag har ingen motivation eller tid för den. Kanske tar jag upp den någon gång! :-) Ska börja instragrama igen men min telefon är trasig så just nu har jag bara en gammal som bara går att ringa och smsa på! :-( Kramis

Det mörka tornet sa...

Bokdivisionen: Men min laptop är lika stor som en i-pad så den är inte tung. Men visst blir det lite varmt och den är lite otympligare. Förstår också att man såklart bläddrar lättare. Roligt med en motsatt åsikt! :-) Är dock inte övertygad! ;)

Helena (Fiktiviteter) sa...

Det där är väldigt individuellt, vissa avskyr e-böcker, andra älskar dem och sen finns det de som är som jag som var anti i början, blev lite omvänd och nu gärna läser på platta men ändå fortfarande föredrar pappersböcker. Jag tror inte att vi behöver oroa oss för att pappersboken ska bli utkonkurrerad.

Håller med Bokdivisionen att det är stor skillnad på att läsa i dator och läs- eller surfplatta. du behöver aldrig scrolla sidan (om du inte läser i pdf-format men det gör en helst inte med skönlitteratur) i en läsplatta till exempel och du blir inte trött i huvudet som av en datorskärm (med läsplattan alltså, surfplattan har ju bakgrundsljus så den kan du bli trött av).

Mitt största problem är att jag gärna vill ha full koll på var i boken jag befinner mig och det kan vara svårt att ha i en platta. Jag vill lätt kunna bläddra tillbaka, läsa på baksidan, kolla på framsidan osv och det kan jag inte i plattan på samma sätt. Jag läser främst riktigt tjocka böcker i plattan och visar de sig vara riktigt bra så köper jag dem för att ha i bokhyllan vilket ju är en aning bakvänt.

Skulle du få för dig att du ändå vill testa en läsplatta för att se vad grejen är så har vi några olika varianter på biblioteket så att du kan testa utan att behöva köpa :-)

Ela sa...

Åh, kunde inte hålla med mer. Ge mig ett pappersexemplar för bövelen...

Hanna sa...

Jag har också otroligt svårt för E-böcker. Inte heller ljudböcker är min melodi och även om jag just nu ger just ljudböckerna en stor jvla chans pga less på radio i bilen på morgonen så tror jag att många böcker får sämre betyg just för att jag stör mig på uppläsningen.

Det mörka tornet sa...

Helena: Javisst att det är individuellt! Jag kan också se nyttan med den som en inkörsport till läsning för många! Detta är dock min åsikt! :)

Haha, ja att läsa boken i plattan sen för att bara ha pappersexet i hyllan lät ju lite roligt! Men då håller böckerna sig fina i alla fall! :-)

Det är väldigt roligt att få lika åsikter på ämnet! :-)

Ela: Absolut!!!

Det mörka tornet sa...

Hanna: Ljudböcker är verkligen sååå beroende av vem som läser. Jag hade också svårt för ljudböcker men de fyller sin funktion när man åker bil eller är på promenad. Två av förra årets bästa böcker fick jag till mig som ljudbok så kanske ska jag ge E-boken an andra chans?

Anonym sa...

Jag älskar att läsa på min Kindle. Men jag älskar vanliga böcker också. Jag förstår att du inte gillar att läsa på en dator. Men det blir annorlunda med en läsplatta.Det tycker jag iallafall. :)

Anonym sa...

Jag älskar att läsa på min Kindle. Men jag älskar vanliga böcker också. Jag förstår att du inte gillar att läsa på en dator. Men det blir annorlunda med en läsplatta.Det tycker jag iallafall. :)

enligt O sa...

Att läsa på dator skulle jag aldrig göra, men älskar att läsa på iPad eller läsplatta. Föredrar e-bok framför fysiska böcker faktiskt och det trodde jag aldrig för några år sedan.

Det mörka tornet sa...

Hmm... Känns som jag måste ge läsplattan en chans nu!! :)

Shamandaliex sa...

Håller helt med, avskyr e-böcker och inte är det särskilt miljövänligt heller om man tänker på alla sällsynta jordartsmetaller som behövs i alla skärmar. Har svårt att tro att de kan konkurrera ut pappersboken, ve och fasa!

Det mörka tornet sa...

Oj! Det har jag inte ens en aning om!! Ännu en anledning till att läsa pappersböcker då eftersom de ändå kan återvinnas!