söndag 9 juni 2013

Gregor från ovanjord av Suzanne Collins

Gregor från ovanjord är den första delen av fem i en fantasyserie som vänder sig till ungdomar mellan 9 och 12 år. Jag är 33 snart och blev riktigt fängslad av Underjorden och det krig som utkämpas där.

Gregor är en helt vanlig kille som lever tillsammans med två yngre systrar och sin mamma. En familj som är vingklippt efter att pappan försvunnit spårlöst för över två år sedan. Gregor får hjälpa till mycket hemma medan mamman arbetar. En dag ska han tvätta i tvättstugan och tar med sig sin två-åriga lillasyster Boots ner för att kunna hålla ett öga på henne samtidigt. Boots är en nyfiken liten unge och snart har hon sugits in genom en öppning i väggen. Gregor kastar sig utan eftertanke efter och på så vis hamnar båda två i Underjorden. Underjorden är en plats som befolkas av människor med lila ögon, enorma kackelackor, spindlar, råttor och annat otäckt. I Underjorden utkämpas ett krig och människorna där väntar enligt en profetia på att en krigare ska komma och rädda dem alla.

Gregor från ovanjord andas Narnia. Ni vet, ensamma barn som hittar en passage in i en annan, mystisk värld! Jag gillar det från första stund! Spänningen finns där och känslan för karaktärerna. Jag lägger definitivt denna serie till böcker-att-läsa-med-lilltornet och funderar på om Collins inte överträffar sig själv! Det ska dock bli intressant att se om böckerna håller hela vägen ut. Hungerspels-böckerna hade absolut mått bra av att dras ihop till en enda, lite tjockare bok.

2 kommentarer:

Carro sa...

Jag har också precis läst ut denna och tycker väl ungefär som du :) Hade dock lite svårt med att den var för en så pass mycket yngre målgrupp, blev en utmaning att recensera då

Det mörka tornet sa...

Nej, man kan ju inte läsa den med sina "vanliga glasögon". Jag tänker alltid på vilken målgrupp böcker är avsedda för och försöker tänka om det är en bok som passar eller ej. Den här tycker jag verkligen passar alla i 9-10årsåldern. Samt de föräldrar som eventuellt är medläsare! :-)