söndag 26 januari 2014

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Mitt samlade omdöme om den här boken skulle kunna sammanfattas i ett enda utrop: "Gud så bra!". Vad finns det inte att älska med dMiss Peregrines hem för besynnerliga barn liksom? Allt allt allt är vad jag gillar! Mycket kan jag inte skriva eftersom det skulle avslöja det mesta i boken. Men tro mig på mitt ord!

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn handlar om Jacob som under hela sin uppväxt lyssnat på sin farfars underbara historia om hur han flydde från judeförföljelsen och hamnade på ett barnhem. Ett barnhem fyllt av besynnerliga barn som alla har olika övernaturliga förmågor. Farfadern berättar om en magisk värld som både innehåller de mest otroliga saker och de mest otäcka monstren. Farfadern har även några gamla foton som bevis på att dessa barn verkligen har existerat. När Jacob växer upp inser han allt mer att de berättelser som han trodde på som barn enbart är underbara sagor. Det är i alla fall vad alla säger till honom att tro. Tills en dag när Jacob själv möter ett av farfaderns monster och måste välja mellan att tro på sin egen sinnesjukdom eller på att de sagor farfadern berättade faktiskt är sanna.

Varenda minut av denna bok är fylld av spänning och upplevelser. På var och varannan sida stärks berättelsen av de gamla foton som dyker upp samtidigt som karaktärerna hittar eller tänker på dem. Fotona är gamla, slitna och mycket mycket underliga. Den här boken väcker så många känslor i mig. Sorg över förluster av sådant som kunde ha blivit, skräck inför att aldrig komma vidare, alltid stampa på samma fläck. Skräck inför monstren. Både de otäcka som jagar de besynnerliga barnen och de riktiga. De som släppte bomber och som försökte utrota judarna. Berättelsen är många gånger så stark att jag undrar över hur 12-13-åringar ska kunna smälta den. Många gånger är den här boken riktigt, riktigt otäck. På mer än ett sätt. Med risk för att jag upprepar mig så säger jag det ändå igen: jag bara älskar den!

1 kommentar:

story sa...

Den här ska jag läsa! Verkar riktigt bra!
http://micronovell.blogspot.se/