torsdag 19 januari 2012

Sugar

Sugar av Michel Faber är en bok som jag anser handla om starka, missförstodda kvinnor på 1800-talet som alla hamnar lite utanför samhället eftersom de inte rättar in sig i fållan och beter sig som alla andra. Sugar handlar även om männen som, trots att det är ett dominerande manssamhälle så är de ganska svaga och behöver kvinnorna för att kunna ta sig uppåt på samhällsstegen och till och med överleva.

Sugar är väl bokens egentliga huvudperson. En verkligt stark kvinna som blivit indragen i prostitution av sin (sinnessjuka?) mor. Hon är en manshaterska som i hemlighet drömmer om att tortera och mörda de män som kommer och går i hennes säng. En dag möter hon William Rackham, en slöfock och dagdrivare som är arving till ett stort parfymeri. Dock är han för svag och en allt för stor drömmare för att lyckas bli den starke affärsman som hans far hoppas på. Men med hjälp av Sugars hjärna och idéer blir han inte bara chef över parfymeriet utan lyckas även utveckla det och driva det hela framåt.

Agnes är Williams vackra fru som mest hålls instängd på sitt rum på grund av de "utbrott" och svimmningar som drabbar henne utan förvarningar. Agnes är kanske den klassiska 1800-talsfrun men tack vare sin sjukdom kan hon bli något mer. En som säger det andra bara tänker och som kanske kan bryta sig ur sina bojor.

Den tredje kvinnan är Mrs Fox. Hon är en änka som umgås mycket med Willam Rackhams bror Henry. Båda dessa är väldigt gudfruktiga även om Mrs Fox är både bitsk, diskussionslysten med ganska utmanande åsikter.

I boken åker de rätt mycket omnibuss och även om jag förstår att det var någon slags kollektivtrafik så hade jag ingen mental bild av hur en omnibuss ser ut. Tur att google finns! Kanske åkte Sugar runt i en sån här omnibuss som tydligen var en utveckling av diligensen:
Eller kanske var det en sån här omnibuss som påminner lite mer om dagens bussar:
Hur som helst så är Sugar en mycket bra bok! Det var den sista boken jag läste 2011. Ett otroligt bra avslut på bokåret!

2 kommentarer:

Sofia i Bokmilaskogen sa...

Kul att du också gillade! Härliga bilder på omnibussar också. Känns riktigt viktorianskt. :)

Det mörka tornet sa...

Visst är de fina! Skulle gärna åka omnibuss istället för "vanlig" buss varje dag!! :-)