lördag 23 oktober 2010

Barndomsminnen i en liten bok

Jag fortsätter med att läsa böcker skrivna av Maria Gripe. Alla böcker jag hade tänkt läsa är inte jättelätta att få tag på. Antingen är de ganska dyra att köpa eller svåra att få tag på, även på biblioteket. Jag har stått i kö på Tordyveln flyger i skymningen sedan i somras men den verkar aldrig komma in.

Aja, nu har jag i alla fall läst min barndoms favort: Hugo och Josefin. Jag älskade boken som 8-åring och jag älskar den även i dag.

Boken handlar om Josefin, som är dotter till byns präst. Josefin är tillbakadragen, har just inga vänner av den enkla anledningen att hon är "nästan som alla andra". Hon är enkel att ge sig på och reta eftersom hon just inte gör något motstånd. Men så en dag kommer Hugo till klassen. Hugo är inte alls som alla andra. Just därför älskar alla de andra barnen honom, så också Josefin. Hugo kommer till skolan lite när han vill för han menar att det finns så mycket annat att göra. Och skolan stänger ju så tidigt. Hugo och Josefin blir goda vänner och äntligen blir Josefin accepterad i skolan. Josefin har faktiskt en annan kompis. Lilla runda Karin som bjuder på härliga saftkalas under ett parasoll framför en sjöjungfrufontän. Tillsammans inser Karin och Josefin att det är bäst att de går på diet om de ska få chansen att gifta sig någon gång. Den lista med "hårda krav" de skriver ihop skrattade jag länge åt. Maria Gripe hittar perfekt stilen man hade när man just lärt sig skriva. Flickornas formuleringar skulle kunna vara hämtade ur min egen dagbok från den åldern.

En fin, härlig bok med både skratt och allvar. Tur att jag har en del till av Hugo och Josefin - serien hemma. Får allt ta och leta rätt på även den första delen tror jag bestämt.

4 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag har sällan återvänt till Hugo och Josefin som vuxen‚ kanske skulle jag göra det. De har aldrig varit mina största Gripe-favoriter, och jag tyckter ofta att jag blir lite beklämd över det som barnen är med om. Ja, alltså Gripe beskriver det ju väldigt väl, det är ju inte det som är problemet, men den där listan av krav är ju rolig, men samtidigt finns det så mycket verklighet och sanning i den att jag blir lite ledsen...

Det är som när Elvis mamma (i Elvisböckerna) bestämt sig för att han inte kan kallas för Elvis längre, för att det är fånigt, och så försöker hon kalla honom för Elis och Elon och så där. Det är rätt lustigt, och samtidigt så skrämmande att en mamma först uppkallar sitt barn efter sin stora idol, och sen när han inte lever upp till idolnamnet (och idolen dessutom dör), så ska hon förvandla sitt barn till något annat. Det finns ofta det där i Gripes böcker, att vuxenvärlden gör anspråk på barnets personlighet, och vill forma den på olika sätt, tycker jag. (Jag måste fundera mer på den tanken, och hur den i övrigt stämmer in, men jag tror jag är något på spåren där.... :-) )

Har du förresten kollat http://www.bokborsen.se/ ? Där brukar man kunna hitta en hel del böcker man letar efter. Eller på http://www.antikvariat.net/

Det är farliga platser båda två, men jag har hittat en hel del svåråtkomligt Gripe där, t ex hennes allra tidigaste produktion, som är väldigt svår att få tag i.

Det mörka tornet sa...

Hej,

Ja du har rätt. Det finns mycket allvar i Gripes böcker också. Till exempel karaktären Gunnel i Hugo och Josefin som bara kan få de andra barnen att gilla henne genom att ta med sig "gottis" från sin pappas kiosk och dela ut det som en drottning. Dock minns jag att jag som líten blev ledsen över helt andra saker som att Hugo inte bara höll sig till Josefin men den känslan har jag inte alls som vuxen. Det handlade nog on hur jag tolkade förhållandet dem emellan. Det är sorgligt att barnen som bara ska gå i första klass känner att vuxenvärdlen redan tränger sig på så de måste skriva bantningslistor. Dock blir det lite lustigt också eftersom de totalt missförstår det hela och skriver saker som att de bara får äta tre portioner vid varje måltid och att de bara får ta 4 potatisar.

Allra bäst är Gripe på att få fram maktspelet barnen emellan och hur de kan manipulera genom att låtsas vara kompis. Där är Hugo som en frisk fläkt som inte alls kör med sina knep. Antagligen en anledning till att han blir så populär.

Bokbörsen kämnner jag till. Säljer själv böcker där. Men antikvariat har inte kikat på. Det ska jag absolut göra. Tack för tipset!

Jenny sa...

Åh, älskade också Hugo och Josefine som liten... liksom tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia... lliksom mycket annat som Maria Gripe skrivit. Man kanske ska hitta tillbaka. Kramar

Det mörka tornet sa...

Det ska du absolut göra Jenny! Det är en upplevelse även som vuxen!

kram