söndag 31 juli 2011

The poison tree - äntligen

Uj, vad länge jag har velat läsa Erin Kellys The posion tree och nu när jag äntligen kommit till skott är jag inte alls besviken. Det var värt väntan kan man ju säga.

The posion trees stora huvudperson är Karen. Karen är en riktigt ordentlig flicka som har högsta betyg och ett riktigt ordnat liv. Hon lever inte alls det struliga studentlivet utan delar ett hus tillsammans med sina tre lika ordentliga vänninor. Karen har även en väldigt ordentlig pojkvän.
Allt detta vänds upp och ner när Karen en dag träffar Biba. Biba som inte är lik någonting som Karen tidigare stött på. Biba är en fri själv som lever från dag till dag och tar lätt på livet. Karen blir mer eller mindre "blixtförälskad" i Biba och allt det hon står för. Under en varm och underbar sommar lever Karin i Bibas kollektiv där även brodern Rex befinner sig. Ganska snart vänder Karin sina kärlekskänslor mot Rex och de två inleder ett förhållande.

Det jag reagerar mest på i den här boken är Biba och Karins relation. Eller egentligen Bibas relation till alla som finns i hennes närhet. Hon har förmågan att förtrolla alla de människor hon väljer att umgås med, så till den milda grad att de gör vad som helst för henne utan att reagera på att de sällan får samma respekt och förståelse tillbaka själva. Biba påminner om en ordentligt manipultativ pojkvän, särskilt i relation till Rex och Karin. De klassiska syntomen för ett destruktivt förhållande finns alla där; slutar umgås med sina vänner och sin familj, anpassar sig till den andra personen och lever för de "lyckliga" stunderna, känner sig värdelös och bortkastad de stunder som uppmäksamheten ligger på något eller någon annan, offrar sina egna planer och drömmar för den andra personen o.s.v. Biba är alltså egentligen en hemsk person som utnyttjar alla i sin närhet. Karin tycker jag inte framställs som en svag personlighet men det sätt hon ändå blir indragen i Bibas liv och hur hon förändras totalt i sin relation till Biba är egentligen ganska skrämmande. Detta är en bok som handlar om att totalt offra sig själv och sina drömmar och önskningar för någon annan person. En lyckad bok som stundtals är riktigt otäck och frustrerande.

Inga kommentarer: