fredag 18 maj 2012

Andarnas hus

Andarnas hus finns med på Lyrans lista över klassiker och eftersom jag just hoppat på klassikerutmaningen får jag väl räkna denna bok som en av mina lästa klassiker.

Andarnas hus börjar som en sällsam, underbar saga och slutar med en rå och skrämmande verklighet. Boken utspelar sig över tre generationer. Speciellt familjens kvinnor står i fokus. De är inte sällan starka med sinnen som kan uppleva saker utöver det normala. Men boken handlar också om Chiles utveckling under den här tiden, inte minst politiskt. Starka ämnen som skillnad mellan fattig och rik, kvinna och man genomsyrar också Andarnas hus. Det är en väldigt färgstark roman som får mig att både skratta och gråta. Alla karaktärer är så färgstarkt beskrivna och även djuren blir starka personligheter.

Jag hade även med den här boken på min lista över 12 nya författare jag tänkte bekanta mig med förra året. Den här boken var den enda jag inte hann med. Jag är väldigt glad att jag läste den nu istället!

7 kommentarer:

Marie sa...

Jag har också läst boken nyligen och måste säga att min första bok av Allende blev en favorit. Nu ser jag fram emot Ödets dotter!

Det mörka tornet sa...

Måste säga att den överraskade mig! Hade en helt annan bild av boken! Ska absolut läsa mer av Allende!

Ela sa...

Isabel Allende är en favorit. Andarnas hus är suverän, men än bättre tycker jag att hennes självbiografiska böcker är. "Paula" till exempel, som handlar om hennes dotters bortgång. Otroligt gripande och vacker.

Det mörka tornet sa...

Tack för tipse. Jag lägger alla dessa Allende-böcker till min kommande-läsnings-lista!!

Lyrans Noblesser sa...

Andarnas hus är en av mina toppfavoriter!

Chicken sa...

Jag läste den här boken som kurslitteratur i gymnasiet. Den var så bra att jag önskade mig en egen kopia.

Jag tycker att den här boken är Allendes bästa, har läst två andra böcker av henne, men de kan inte nå upp till Andarnas Hus. :(

Det mörka tornet sa...

Jag kan förstå att du ville ha ett eget exemplar av Andarnas hus! Jag har också tänkt på om de andra böckerna kan ligga i närheten. Men jag ska i alla fall ge dem en chans! :-)