tisdag 28 augusti 2012

Jag väntar under mossan

Jag väntar under mossan är en bok som skulle passat mig helt utmärkt när jag gick i mellanstadiet. Det var en period när jag verkligen letade efter att bli skrämd, gärna av spökhistorier (minns särskilt en som hette Pojkarnas toalett. Skrämmer mig fortfarande när jag tänker på den). Vilken perfekt sommarläsningsbok!

Jag väntar under mossan handlar om Tilda som själv är uppvuxen i England men som åker till Sverige på somrarna till sin morfars lantställe i de svenska skogarna tillsammans med sin mamma och pappa. Morfadern lever där helt ensam eftersom mormodern är försvunnen sedan många år tillbaka. Tilda har en slags känslighet för det övernaturliga som hon troligtvis ärvt från sin mormor. Den här sommaren utvecklas hennes krafter och hon finner sig stå öga mot öga med både ett och två mysterier. Samtidigt viskar något litet och ensamt till henne ur mossan.

Amanda Hellberg har hämtat sin inspiration från folksägen och gammal tror på de väsen som man trodde besjälade skogarna förr. Vi möter häxor och bottenlösa sjöar. Näcken och tomtar. Jag älskar när författare använder sig av dessa väsen som skrämde människor för något århundrade sedan. Allting är magiskt och det är inte alla skogens väsen som är goda. Något som Tilda snart kommer att bli varse. Dessutom möter hon Emil som bor i ett närbeläget hus. Tildas hjärta börjar genast fladdra för Emil och han har en större roll i hennes liv än vad hon först kan ana.

Jag väntar under mossan är riktigt läskig då det prasslar i skogen, viskas utanför fönstret och har man otur kan man få se ett otäckt ansikte medan man sitter på dasset.

10 kommentarer:

Sofia i Bokmilaskogen sa...

På tal om "Pojkarnas toalett" - ingick den i en samlingsbok med olika (brittiska) skräckhistorier utgiven av Wahlströms? I så fall älskade jag också den. =) Jag gillade historien om tjejen som blir påkörd när hon är på väg hem från skolan utan att veta om det och beger sig hemåt som spöke och inte fattar varför inte hennes familj är hemma.

Det mörka tornet sa...

JAAA! Exakt den!! Den där med tjejen är en historia jag ofta tänker på (speciellt när jag är ute och kör bil)! Gud vad jag tyckte de var bra och tydligen har de satt sina spår! :-)

Ela sa...

"Pojkarnas toalett" låter väldigt bekant... Tror även jag läste den i tonåren, kanske ska se om jag kan hitta den bland mina ungdomsböcker!

Skrivande sa...

När jag läser om Jag väntar under mossan får jag lite vibbar av Maria Gripe och Tordyvlen flyger i skymningen, som är en stor favorit. Ser verkligen fram emot att läsa den, tror dock att jag väntar till nästa sommar för att få rätta stämningen :)

Det mörka tornet sa...

Ela: Så roligt att fler kommer ihåg de här spökhistorierna. Fann du boken?

Stockholmsflickan: Jaa, stämningen kanske är lite liknande men själva storyn är ju inte alls samma. Jag älskar också Tordyveln flyger i skymningen!

Sofia i Bokmilaskogen sa...

Sv: Åh, nu blev jag ju supersugen på att läsa den igen. Tror att den ligger i någon låda med mina barn- och ungdomsböcker på vinden. Visst föreställde omslaget en flicka i nattlinne som går runt med ett ljus i handen? Och den första berättelsen hette "Isobels ponny". =) Konstigt hur väl man kommer ihåg sina barndomsfavoriter. Det inträffar inte alls i lika hög grad som vuxen fastän man gillar en bok.

Anonym sa...

låter spännande och jag ärvde ju dina spökhistorie-böcker (samt fick egna, såfick nostalgikänslor nu när du nämnde pojkarnas toalett :) Vill gärna läsa den här boken, är den din eller är det bibliotekslån?

Det mörka tornet sa...

Sofia: Å jag minns tyvärr inte hur boken såg ut. Tycker dock att jag känner igen det där med Isobels Ponny. Vad roligt att fler mindes dessa läskiga historier!

Sis: Ja, det gjorde du nog! Undrar om boken finns kvar? Troligtvis inte va?? Jag hade lånat boken på bibblan. Men du MÅSTE läsa Styggelsen också av Amanda Hellberg!!

Anonym sa...

Boken finns kvar tror jag, när jag flyttade från mamma gjorde hon en utrensning bland ungdomsböckerna och bad mig lägga undan de jag ville spara och det var alla skräckböcker som jag minns det. de borde finnas i hennes förråd.

Det mörka tornet sa...

Å vad duktig du är som sparat! De får jag kanske plocka hem så man kan återläsa de där gamla godingarna (eller ska man låta bli kanske?). Och så hoppas jag att John ska gilla skräck i framtiden!