tisdag 30 oktober 2012

The Twelve av Justin Cronin

Alla som har läst The Passage och älskat den, ni kommer inte att bli besvikna på del två, The Twelve. Jag har just läst sista ordet och förstår inte huuur jag ska kunna vänta flera år på att den sista delen ska bli tillgänglig.

Boken börjar med en liten sammanfattning av The Passage om ni, som jag, har lite dåligt minne. Sedan får läsaren hoppa mellan året då allt började (year zero) och vad som händer nästan 100 år efter att jorden gått under.Till att börja med kan det verka lite förvirrande med alla namn och små grupper av människor som dyker upp men ingen enda lämnas åt slumpen utan allt och alla knyts samman under resans gång.

I The Twelve är det inte bara de förvandlade som är onda utan vi får även ta del av vad som kan hända när själviska människor med storhetsvansinne utnyttjar en situation där folk är rädda och utan hopp. Något som faktiskt har hänt i verkligheten och som Justin Cronin knyter in i den här berättelsen. Verkligheten kryddad med övernaturliga inslag.

Jag tycker att The Twelve har ett annat driv framåt än vad The Passage hade. The Twelve vill man  inte lägga ifrån sig alls. Det är spänning och nervositet hela tiden och inte en enda sekund av för långa beskrivningar eller utfyllnadssamtal. The Passage fastnade jag till och med i en stund för att det blev ett för stort glapp mellan spänningen i jordens undergång och The Twelves framfart och segheten i att börja om nästan 100 år senare.

Det är riktigt bra och jag hoppas inte att Justin Cronin låter oss vänta ytterligare två år. Snälla.

3 kommentarer:

Monika sa...

Åh, jag vill läsa NU!

Lingonhjärta sa...

Usch! Jag vill nästan vänta med att läsa den nu för vet inte om jag står ut med tanken att behöva vänta så länge tills nästa...

Det mörka tornet sa...

Monika: Do it!!

Lingonhjärta: Jag förstår dig! Men då blir ju vänta ÄNNU längre med tanke på att man redan har läst första delen. :-)