lördag 17 november 2012

The haunting of Hill House av Shirley Jackson

Jag kan ju bara bocka och buga för Lingonhjärta som tipsade om den här lilla rysliga godbiten i sin Halloween-tipsning. Jag letade efter något som kunde skrämma mig en aning och, till min egen förvåning, lyckades den här boken med detta svåra uppdrag.

Hill House beskrivs som galet, som att det var en person (jag gillar tankekopplingen till The shining här). Hill House är allmänt känt som en hemsökt plats och ingen klok människa går nära det huset efter mörkrets inbrott. En Doktor Montague samlar trots det en liten skara människor som ska bo i Hill House under en sommar som ett experiment. De ska alla föra anteckningar över vad de upplever och känner i huset. Sedan hoppas doktorn kunna ge ut en bok i ämnet paranormala händelser.

Ett hemsökt hus brukar funka för mig och det här var verkligen en bok i min anda. Shirley Jackson skapar en alltigenom otäck atmosfär boken igenom som gör att dörrar som öppnas av sig själv och hur människors personlighetsförändras räcker bra för att få mig att springa genom mörka rum och inte vilja titta ut genom svarta fönster. Det är psykologisk skräck när den är som bäst!

Jag får helt klart leta reda på något mer som Shirley Jackson har skrivit. Snart.

2 kommentarer:

Vargnatts bokhylla sa...

Jag höll på hoppa upp i taket när det där bankandet på dörrarna startade i boken och samtidigt knakade det till här hemma någonstans :)

Det mörka tornet sa...

*Lite spoiler*

Jag förstår dig! Var också lamslagen av de där scenerna. Att hålla en hand i mörkret utan att veta vems det är! Ryyyyssss!!