lördag 10 januari 2015

Röd Måne - Elisabet Nemert

Röd måne är för mig en sådan bok där jag slipper tänka något närmare. Det är bara att suga i sig och njuta. Avkopplingsläsning.

Röd måne utspelar sig på 1600-talet och handlar om Indra som lämnas vid en landsväg som spädbarn. Tur nog hittas hon av en kvinna som heter Ingrid Ingemarsdotter. Denna Ingrid tar till sig Indra som sitt eget barn och Indra växer upp mycket lyckligt. Tills en dag då hon är 6 år och häxprocesserna börjar flamma upp i Sverige. Tack vare att Ingrid är byns läkekvinna och att hennes svägerska är både ond och ute efter det hus Ingrid och Indra bor i så pekas Ingrid ut som häxa och låses in. Drängen Olof flyr hem i paniken till Indra som stannat hemma med feber just denna dag. Han och Ingrid vet att även Indra kommer att tas till fånga om de uppretade byborna får tag på henne. Indra har ärvt Ingrids läkekunskaper och har en egen övernaturlig kraft i det att hon kan hela med enbart sin händer samt se de döda. Indra kommer att växa upp i Stockholm där hennes historia vävs samman med barndrottningen Kristina som Indra är jämngammal med.

Jag finner den här historiska och ganska romantiska (fast på ett bra sätt) romanen mycket bättre än vad jag från början trodde. Indra är en stark kvinna som står på sina egna ben och den historiska bit som vävs in i den här boken är mycket spännande. Det enda negativa jag kan säga om boken är att det är liten tradigt att läsa långa stycken där karaktärerna går och funderar kring de (nu historiska) händelser som utspelas kring dem. För att få oss läsare att hänga med förstås. Det blir lite Sunset beach över det hela (om någon nu minns denna fantastiska såpa!!) och ärligt talat kunde händelser vävts in på ett bättre sätt.

Inga kommentarer: