torsdag 5 februari 2015

True Murder av Yaba Badoe

Tack vare tips från Fiktiviteter blev jag intresserad av True Murder. Utan det tipset hade jag antagligen inte läst den här boken eftersom boktitlar med Murder i titeln får mig att associera till deckare och livströtta poliser. Inget för mig. Jag hade säkert gått förbi utan att titta närmare på boken och det hade varit en förlust helt klart! True Murder är en fantastisk och mångbottnad bok. Det är svårt att veta var man ska börja för att beskriva den. Och för att beskriva den rättvist dessutom.

I True Murder möter vi Ajuba som ursprungligen kommer från Ghana där hon fått se sin mors och fars äktenskap slås i spillror. Ajuba har gjort allt för att skydda sin mamma som allt mer börjat prata om ansikten i spegeln. Ansikten som vill ont. Nu är Ajuba placerad på internaskola i England. Allt medan hon saknar sin mamma som hon inte sett på länge och som pappan inte vill prata om.

På Internatskolan träffar Ajuba den karismatiska och mogna Polly som får Ajuba intresserad av sitt favoritämne, deckargåtor och mord. Ajuba blir också inbjuden till Pollys egen familj. Även där är allt annat än rosor och kyssar. Familjen påverkar Ajuba oerhört mycket då hon till en början ser sin egen mor i Pollys.

Polly och Ajuba finner en dag några små skelett på vinden i Pollys hus. Dessa skelett får Polly och Ajuba att själv börja se sig som detektiver och de bestämmer sig för att göra allt i sin makt för att finna svaret på den gåta som skeletten är. Att det visar sig vara små barnskelett de ramlat över gör ju inte gåtan mindre spännande.

True Murder handlar om så mycket. Om att stå mellan barn och vuxen och inte riktigt förstå vad de vuxna egentligen sysslar med. Den handlar om relationer, inte minst den starka och fina som kan uppstå mellan vänner. Speciellt i de yngre tonåren. Men True Murder har också en mörk sida i och med de små skeletten. Gåtan vad som egentligen hände Ajubas mamma är allt annat än ljus. Hela boken är en vindlande berg- och dalbana mot det oundvikliga slutet. Väggen mellan den här världen och nästa är tunn. Mycket tunn.

2 kommentarer:

Helena (Fiktiviteter) sa...

Jättekul att du gillade den också! Den är verkligen väldigt svår att beskriva men jag tycker du gör det väldigt bra :-)

Det mörka tornet sa...

Tack och tack!! :-) Klart jag gillar!!