fredag 9 juli 2010

Jag är med i läsutmaningen – Afrika i Fokus.

Bokmässan, som går av stapel den 23 - 26 september, har i år Afrika som tema. En bokcirkel för alla har, med detta i åtanke, en utmaning som går ut på att man ska läsa böcker skrivna av författare som är födda i Afrika eller böcker som utspelar sig i Afrika. De ska naturligtvis vara lästa innan årets bokmässa. Jag tyckte att den utmaningen lät jättespännande så jag var såklart tvungen att hänga på . Hittils i år har jag faktiskt redan läst några böcker som passar på temat. Dessa är:

En halv gul sol, Chimamanda Ngozi Adichie
Boken handlar om två tvillingsystrar i Nigeria och deras liv innan och efter inbördeskriget. Systrarna kommer från en rik familj men är väldigt olika. Även deras kärleksrelationer ser olika ut. Många olika tragedier splittrar familjen. En väldigt välskriven och intensiv bok. Jag gillade den skarpt och läste den i ett sträck och när jag inte läste fanns den ständigt i mina tankar. Något som enligt mig är ett väldigt gott betyg för en bok.

Damernas detektivbyrå, Alexander McCall Smith
Jag vet att många älskat Damernas detektivbyrå-serien men för mig slog den inte an några stora strängar. Den är lite som en fin saga som är skriven för barn. Mma Ramotswe är en härlig kvinna men hela boken andas dumhet. Boken är lättläst men det är inget särskilt djup i berättelsen.

Aman-En somalisk kvinnas berättelse Virginia Lee Barnes och Janice Boddy
Aman berättar med sina egna ord om sin uppväxt i Somalia. Hon växer upp i en by på landet med en stark kvinnogestalt i sin moder. Aman vill själv inte vara förtryckt under männen som är de som genom tradition har makten. Vi får följa Amans kamp för ett eget liv och flykt från de som ser henne som en dålig kvinna. En stark bok som ger en inblick i det somaliska livet, kulturen och traditionen.

Jag sprang även förbi biblioteket i dag för att leta fram fler böcker på temat som jag kan läsa nu när jag ändå har semester. Jag kom slutligen hem med dessa:

Allt går sönder Chinua Achebe
Nattens inre Leonora Miano
80 grader från varmvattnet Karin Alfredsson

Spännande läsning!!

3 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Kul att du börjat bokblogga :-) Allt går sönder är jättebra och du skulle säkert också gilla Lila hibsikus av Chimamanda Ngoxi Adichie.

Anna sa...

Kul med fler i läsutmaningen! Jag ser fram emot att läsa dina tips. Nattens Inre är en ruggigt bra bok, jag har skrivit om den på min blogg om du vill läsa. Tråkigt att du inte gillade Damernas Detektivbyrå. Jag har läst hela serien och gillar miljöerna och deras småcharmiga, vardagsfilosofiska tilltal. men, det är klart att deckare är det ju inte...

Det mörka tornet sa...

Tack för tipset Lyran! Jag hinner nog med några fler böcker på afrikatemat innan september!

Joanna: Ska kika på din blogg! Det var nog inte det att jag inte gillade Damernas detektivbyrå. Eller joo, den var lite som en tårtbit som tappat smaken. Det gav ingen mersmak och under läsningen så smakade det egentligen inget heller.