onsdag 3 november 2010

The little stranger


The little stranger är den första boken jag läser av Sarah Waters och jag måste säga att jag redan är riktigt sugen på att botanisera och dyka ner i de andra böckerna hon skrivit. The little stranger är så välskriven, både då det gäller människoporträtten och miljöbeskrivningarna. Som en osynlig medresenär vandrade jag runt i Hundrets Halls tomma rum som sett sina bästa dagar. Förfärad stod jag brevid och tittade på när huvudpersonerna råkade ut för än det ena, än det andra. Utan att överdriva är nog The little stranger höstens tiopoängare. Flera dagar efter att jag avslutat boken finns den fortfarande med mig i tankarna. För mig är det ett tecken på en riktigt bra bok!

Boken utspelar sig på 1940-talet i efterkrigstidens England. Redan där gjorde min svaghet för historiska böcker att jag sneglade nyfiket mot Sara Waters. Huvudpersonerna som boken utspelar sig kring är Dr Faraday och familjen Ayres som består av en moder och två vuxna barn. Dr Faraday blir redan vid sitt första besök vid Hundred Hall betagen i huset trots att huset sett sina bästa dagar. Familjen Ayres har alltid varit en familj av betydelse och Hundred Hall ett tecken på deras rikedom. Då boken utspelar sig börjar pengarna sina och Hundred Hall sakta men säkert förfalla. Faraday blir såsmåningom god vän med familjen och tillbringar allt mer tid på Hundred Hall. Underliga saker börjar dock hända. Familjens vänliga hund biter oförklarligt en lite flicka, bränder uppstår och saker flyttas runt. Vad är det egentligen som händer på Hundred Hall? Börjar sinnessjukdomen smyga sig på familjen eller hemsöks de av någon ande som inte vill familjen väl?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, jag älskade The Little Stranger, en av årets bästa böcker! Fortsätt läs Sarah Waters, du kommer inte bli besviken. The Night Watch och Fingersmith är otroligt bra de med, Tipping the Velvet har jag inte läst (än) men den verkar lika bra den!

Anonym sa...

Hej vännen!
Har läst samtliga böcker förutom The Little Stranger.Nu blev jag sugen på att läsa den också :-).
Helena

Det mörka tornet sa...

Jag har nyss lånat "Nattvakten" på bibblan eftersom Sarah Waters gav sådan mersmak att jag måste ha mer! Nu!

Helena: Du bör absolut läsa den! Du får gärna låna av mig, har den dock bara på engelska!

Kram på er