lördag 18 juni 2011

Aprilhäxan

Aprilhäxan är en sådan bok som jag inte hade så höga förväntningar på och som jag egentligen inte trodde att jag skulle tycka om. Ack, vad man kan bedra sig! Det är en både hemsk och sorglig bok och dessutom är den spännande och levande.

Boken handlar om tre fostersystrar som kommer till samma fostermamma, tant Ellen, under olika stadier i sitt liv. Vad de inte vet är att det även finns en fjärde "syster" som är biologiskt barn till tant Ellen men som lämnades bort redan som spädbarn eftersom hon var väldigt handikappad. Denna fjärde syster ligger nu på vårdhemmet och smider otäcka hämndplaner mot de övriga systrarna. Hon är fruktansvärt svartsjuk på att hon själv fick leva sitt liv på vårdhem medan tre andra flickor fick växa upp med hennes mamma.

Margareta är den som kom till tant Ellen redan som spädbarn då hon hittades i en tvättstuga. Christina hamnar hos Ellen som litet barn efter att hon läkt samman dåefter att hennes mamma tänt eld på barnsängen hon sov i. Birgitta kommer inte till Ellen förrän hon är nästan tonåring då hon tas ifrån sin alkholiserade mamma som inte är kapabel att ta hand om ett barn. Alla växer de upp med olika bakgrunder som formar deras liv. Boken handlar både om hur de på olika vis slåss mot sina bakgrunder och samtidigt försöker leva ett vuxet liv. Tyvärr är de alla påverkade av sin uppväxt och har dessutom olika möjligheter att handskas med den.

3 kommentarer:

Feuerzeug sa...

Den här har stått på min "tvivelskylla låneläselista" länge nu... skönt att höra bra saker om den. Vi är nog två som haft fördomar.

Det mörka tornet sa...

Det är lätt att ha det. Jag tycker absolut att du ska ge den en chans!!

Ela sa...

Aprilhäxan är en av de böcker som jag ständigt återvänder till och vid varje lästillfälle tänker att jag nog hyllade för mycket de tidigare gångerna. Men sen blir jag lika fast igen, den är fantastisk.

Har du tänkt på att flickorna heter som Haga-prinessorna?