lördag 16 mars 2013

Dead until dark av Charlaine Harris

Dead until dark är den första delen om Sookie Stackhouse och Bill the vampire. Jag som har följt serien och gillat mycket visste inte hur jag skulle reagera på boken. Ibland är ju så mycket ändrat i överföringen att bok och tv-serie/film inte alls är samma sak. Dock har de lyckats bra med True blood tycker jag. Handlingen är nästan exakt densamma i Dead until dark och första avsnitten av serien. Och jag tycker det är bra även om man aldrig kan få den där första-gången upplevelsen av den här boken eftersom jag redan vet hur allt kommer att sluta. Jag gillar Sookie lite mindre i boken då jag tycker att hon är lite för mycket utseendefixerad good-girl. I serien är hon tuffare tycker jag. Däremot är Bill kanske mer av en klassisk vampyr med vampyrkänslor han inte riktigt kan styra över. Han är mer ett monster i boken än vad han är i serien. Och var är Tara? I serien har hon en väldigt central roll och mycket starka band som sträcker sig ända till barndomen med Sookie. I den här första boken nämns hon inte ens. Jag saknar henne.

5 kommentarer:

Lingonhjärta sa...

Haha ja det är svårt att läsa boken när man har sett TV serien innan. Men låt det ta lite tid så ska du se att du säkert kommer älska det. Men jämför inte för i så fall kommer du börja undra varför i hela friden de både inte stämmer överrens sen för det gör de inte. Och Tara finns med i böckerna men hon är någon helt annan och Bill ogillar jag såå mycket i böckerna. Men jag älskar böckerna ändå. Även om jag började se TV serien första jag med :D

Det mörka tornet sa...

Ja, det är jättesvårt! Det är anledningen till att jag sällan gör tvärtom. Alltså, ser film eller serier baserat på någon bok jag läst. Det är nog bra att de går isär sen. Det var ju ingen särskilt spännande läsning när man vet allt. :)Tara någon helt annan? Det vet jag inte om jag kan köpa! :-) Jag ogillar också Bill i boken redan. Det är nästa så man tycker att Sookie är lite korkad som fortsätter vara med honom. Håller på Sam istället...nästan. :) Ska absolut fortsätta läsa!

Helena (Fiktiviteter) sa...

Haha, kul att du upplever Sookie som tuffare i serien, för mig är det precis tvärtom :-) Bill är olidligt trist i böckerna och lite bättre i serien, det håller jag absolut med om. Taras roll i böckerna är förhållandevis liten och väldigt annorlunda, jag gillar henne i böckerna och kan inte riktigt med henne alls i serien ;-) Sam å andra sidan är en karaktär som jag gillar bättre i böckerna efter att ha sett serien... Mycket förvirrande alltihop, det bästa man kan göra är att frikoppla och se det som två helt fristående saker. Skulle nog också säga att bok ett och säsong ett är de som stämmer bäst överens med varandra så försöker man sen hålla ihop dem blir man lite knäpp faktiskt iom att serien fladdrar iväg så väldigt mycket på egen hand. Och jag tycker verklige inte att det är negativt, jag må älska böckerna väldigt mycket mer än serien men en serie med så mycket Sookiefokus som böckerna har skulle bli väldigt konstig och tråkig tror jag. Ska bli spännande att se hur du upplever fortsättningen om du fortsätter, hojta till om du vill låna!

Cinnamon sa...

Håller med Helena. Man måste se det som två helt olika företeelser.Tycker bäst om böckerna själv. Men gillaroxåserien. Ibland blir den dock lite för mycket..

Det mörka tornet sa...

Hade ingen aning om att böcker och serie skulle vara så olik! Hade nog trott att de skulle följas åt mer! Kan nog hålla med om att serien skulle bli väldigt tråkig om man bara var i Sookies hjärna hela tiden!

Intressant hur man uppfattar karaktärerna olika. Får se hur Sookie utvecklas i böckerna. Har ju bara läst första delen än så länge!

Helena: Vill gärna låna böckerna va dig! Kanske kan få till den där daten snart? :-)