fredag 12 oktober 2012

Tema snö inlett

Det var ju faktiskt rätt lustigt när jag insåg att jag hade inte mindre än fyra böcker med snö i titeln här hemma i hyllan. Hur har de alla hamnat där, olästa eller lästa till vissa delar? Har mitt undermedvetna reagerat på ordet? Har jag en gömd förkärlek för böcker om snö? Är jag en kall person innerst inne? Inte vet jag men jag har i alla fall bestämt mig för att göra något av detta och drar därför ingång ett snö-läsnings-tema här på bloggen. Det passar utmärkt till årstiden. Hörde på vädret att vissa av Sveriges norra delar redan fått snö också så snart är det över oss alla. Böckerna jag ska läsa, säg senast i februari, är följande:

Ninni Schulmans Flickan med snö i håret
Orhan Pamuks Snö
Thomas Ringstedts Röd snö
Peter Hoegs Fröken Smillas känsla för snö

Jag vill även tillägga att jag sedan tidigare har läst ungdomsboken Röd snö som är skriven av Jan de Leeuw. Just nu har börjat på Flickan med snö i håret och trots att det verkar vara en deckare gillar jag den än så länge. Är fortfarande lite köpt av framsidan tror jag. Det är dock trist att det alltid ska vara samma, trista, stereotypa karaktärer i deckare/kriminal. I den här boken har vi redan träffat den kvinnliga journalisten (OBS! Inte polisen faktiskt) som är deprimerad och ensam. Undrar om hon kommer gå så djupt in i sitt jobb att hon försummar sitt barn och får dåligt samvete för det som hon dövar med mer jobb? Vi får väl se. Det speciella med boken är att den utspelar sig i mitt Värmland. Alla platser och även en del av karaktärerna känner jag igen! När huvudpersonen flyttar hem till lilla Hagfors hör jag i mitt huvud hur alla pratar på hagforsdialekt. Obeskrivligt!!

Kör du något tema på din blogg just nu?

3 kommentarer:

Monika sa...

Jag älskar att läsa böcker som utspelar sig i mina gamla hemtrakter Göteborg, just för att det händer något konstigt i huvudet :)

Ska bli intressant att höra vad du tycker om Ringstedts Röd snö, det är en bok som velar fram och tillbaka på min vill-ha lista.

Eli sa...

Jag snabbbläste rubriken och trodde du hade skrivit "snö inatt". Vilken chock! Jag vet ju inte var du bor men det kändes lite tidigt ;)

Har delar av norra Sverige redan fått snö? Jag bor ju i norra Sverige, men jag har fullt upp med att avguda hösten :(

Hursomhelst, kul tema! Läste Fröken Smillas känsla för snö för några veckor sen och hade lite blandade känslor. Själv kör jag serietema på bloggen just nu :)

Det mörka tornet sa...

Monika: Ja precis så är det! Så är det ju lite extra när man vet exakt vilka gator och platser som karaktärerna befinner sig på. Den där Ringstedts tror jag får bli nästa i snö-temat. Jag har en grej för spanska sjukan. :-)

Ela: Haha, så kan det va. Inte vet jag men jag såg på vädret att det snöade allra allra längst upp någon dag för inte så längesedan. Men den norra delen är ju ganska stor så. :) Serietidningestema låter spännande!!